Ugrás a tartalomhoz
jún. 17. 2014

Egy igazán tiszteletre méltó sportkarrier

Honnan indult és hogyan építette fel Arnold Schwarzenegger karrierjét? Miként segítették munkáját, kik támogatták és mi az, amiért a mai napig tisztelettel beszélünk róla?

Ezúttal megpróbáljuk a végletekig kivesézni Arnold sportpályáját, egyrészt azért, mert mi is fontosnak tartjuk életének alakulását, és mert valójában nem telik el úgy hónap, hogy ne tennék említést a terminátor egy-egy publikált megjelenéséről vagy a mostanában már-már bohém és vicces megnyilvánulásáról. Másrészt pedig azért, mert most itt a soha vissza nem térő alkalom, hogy ne csak olvassatok róla, hanem személyesen is találkozzatok vele, így aztán nem árt feleleveníteni, hogyan is jutott el ideáig és hogyan vált legendává a testépítés tárgykörében.

arni1.png

Vékony volt még focistának is

A történet roppant átlagosan kezdődött egy Graz közeli Stájer faluban. Eleinte édesapja - akivel egyébként sokszor nehezen jutott közös nevezőre - a futballban látta fia jövőjét. Mint később kiderült tévesen, hiszen annak ellenére, hogy Arnold edzője még az edzőtermi erősítéseket is beiktatta a fejlődés érdekében, nem jött az eredmény. Egyszerűen nem volt az a futballista alkat. Egy viszont biztos: ezek az edzőtermi erősítések új célokat adtak az ifjúnak, aki már a második teremlátogatás után a súlyzók szerelmesévé vált. Ekkor alig 14 évesen már a testépítéssel kezdett el foglalkozni, majd egy grazi edzőtermet látogatott.

Olyannyira komolyan vette, hogy pár év múlva súlyemelés versenyszámban (igen Arnold erőemeléssel is foglalkozott) junior bajnok lett. Emellett 1966 és 68 között több osztrák erőemelő versenyen ért el kiemelkedő eredményt.

arnold-deadlifting.JPG

Amerika

A testépítő magazinokat bújva, valamint azokat a filmeket nézve -, melyekben olyan sztárok szerepeltek, mint arnold-schwarzenegger-and-joe-weider.jpgSteve Reeves, Brad Harris és Reg Park – döbbent rá, hogy álmainak beteljesítésére egy mód van: Amerikába költözni.

Amerika számára nem csak egy utat és új lakóhelyet jelentett, hanem egy helyet, ahol az ausztriai megalapozott kondíciót tovább fejlessze, és professzionális színpadra vigye. Ebben az a tavaly elhunyt Joe Weider segítette, aki akkoriban az edzéstervek és testépítés atyjaként volt ismeretes. Persze Weider nem csak Arnoldnak volt edzője. Szárnyai alá vett több ígéretes tehetséget is, de közülük csak igen kevesen tudtak ekkora szinten érvényesülni, mint Arnold.

Nagy hatással volt rá Franco Columbu is, akihez az egyik legrégebbi barátság köti, és akivel egy müncheni versenyen találkozott elsőnek, de már akkor körülvonalazódott, hogy hamar barátokká fognak válni, hiszen olyan emberre talált, akivel nem csak a sport iránti elkötelezettség egyezett, hanem a belső kémia is működött.

Sikerek

Az ausztriai apai szigor és családi szeretet, az amerikai edzői felkarolás és barátságok mind-mind nagyban hozzájárultak Arnold útjának egyengetésében, de ezzel együtt és a mentorok által tanácsolt irányvonalon kívül, genetikájának és intelligenciájának is sokat köszönhetett. Bár az edzéstervek összeállítását főleg edzője készítette, vagy példaképe, Reg Park szerinti edzéstervét követte, a rutin és magabiztosság segített neki abban, hogy személyre szabott, önálló testedzéssel rukkoljon elő (hatalmas intenzitás vagy éppen céltudatosság elvét betartva). Ez véleményünk szerint mérvadó volt: bármilyen profi vagy szakember edzéstervét követed, nagyon fontos és kulcsfontosságú a személyre szabás, hiszen szervezetünk más-más behatásokra másképp fog reagálni. Arnold figyelte teste reakcióját, és amikor úgy érezte márpedig az, az edzésterv nem megfelelő (még ha maga Reg Park is alkalmazta) váltott.

Az ily módon felépített edzéstervek, étrend valamint az Arnoldra jellemző olykor nárcisztikus és magabiztos hozzáállás, segítette hozzá a 7, azaz hét Mr. Olympia győzelemhez, melyek mellett még tucatnyi arany és megannyi egyéb dobogós helyezést ért el.

arnold-schwarzenegger-1980-2.jpg

Természetesen a cikk csupán egy darabját emeli ki Arnold életpályájának, ezért a következő sorozatunkban bemutatjuk, hogyan vált legendává Schwarzenegger a filmvilág és politika területén is. Ha pedig nem éred be ennyivel, találkozz és rázz vele kezet személyesen! Október 12-én akár ezt is megteheted, ugyanis a sikerember sorozat következő vendége Ő lesz, ahol lehetőséged nyílik találkozni a legendával, Arnold Schwarzeneggerrel, és meghallgatni előadását, amelyben többek között szó lesz arról, hogy, hogyan lett súlyokat emelgető osztrák parasztgyerekből hollywoodi sztár, többszörös Mr. Universe és Kalifornia kormányzója, aki csak azért nem lehet az Egyesült Államok elnöke, mert nem a Nagy-tavak vidékén, hanem Thalsee mellett született.  

süti beállítások módosítása