Ugrás a tartalomhoz
sze. 03. 2014

Hízz velük, halj meg egyedül! Így kergetik Facebookon az elhízásba egymást a magyar lányok

2012 vége felé indult egy oldal Facebook-on, ami a telt lányokat hivatott népszerűsíteni. Azt már megszokhattuk, hogy gyakorlatilag mindennek van már oldala és még a sáros cipővel letaposott sárga falevelet is lehet like-olni és követni, de azt nem hittük, hogy olyan oldalakkal is találkozunk, amik egyenesen a krónikus betegségek felé, a depresszióba és a totálisan egészségtelen életbe hajszolja az amúgy is maguk alatt lévő embereket. Az oldal lényege, hogy magukat már elfogadhatóan kövérnek gondoló lányok küldhetik be a képeiket és az ezt preferáló Facebook-ozók a csillagot is lebeszélhetik Nekik az égről. Az oldal elment a mostanság trendinek számító pocskondiázós és fellengzős irányba is, kérdés nélkül leosztanak bárkit, aki nem kedveli a szép szóval mondva molett lányokat, vagy szót emel az egészség mellett. Rendkívül elszántan szidják a fitness-szel foglalkozó embereket és undorítónak aposztrofálnak mindenkit, akinek 25% alatt van a testzsírszázaléka. Volt olyan lány, akinek azért nem tették ki a képét, mert nem volt eléggé elhízva, úgyhogy nem tudott más tenni, mint evőkúrába kezdett, hogy 10 kiló múlva végre Ő is kikerülhessen az oldalra. Emberek, mi az isten van veletek??

uramisten.jpg

 

Hízz el, jobb lesz

A Telt lányok oldala tökéletes narkó lett. Elfedi a valóságot és olyan víziókat kreál, amiket az ember látni szeretne. Kövér vagy? Nem szemez Veled senki a buszon? Leizzadtál a diszkóban? Semmi gond! Posztolj egy képet és itt majd jól megdicsérnek! A dolog nagyon jól működik, kövérebbnél kövérebb lányok jelentkeznek, jönnek a like-ok, a megosztások és a - jellemzően már "mindenmindegy" - uraktól jövő hozzászólások. A moderáció jól láthatóan a toppon van, sehol egy "kinyalnálak geci", vagy egy sunáznám. Látszólagos profizmus, na de erről majd később....

nenezegesdafileneveket.jpg

 

"Szép dundira hízott combok, és fenék a sok-sok érdekfeszítő előadástól"

A gondok itt kezdődnek igazán. A képen látható Hölgy már tipikusan az elhízott kategóriába tartozik (elnézést, nem szeretnénk megbántani, de tényleg!). Az életben számos problémája adódhat ebből, az ismerkedésen át a ruhaválasztásig. Elég sok molett lány ismerősöm van és jól ismerem a problémáikat, főleg a pasik terén. Mindig igyekszem Velük átbeszélni értelmes módon az ilyen jellegű problémájukat, anélkül, hogy kimondanám férfiként és barátként, hogy mi is az igazi gond. Hagyom, hogy Ők vezessék rá saját magukat és Ők mondják ki, hogy szerintük - és valójában is - miért nincs senkijük. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy mit lehet tenni, aztán a kiselőadásom után eldöntjük, hogy járható-e számukra az fitness önkínzásos útja, vagy marad reggelire a vajas-lekváros kenyér. Az esetek nagy százalékában marad, de legalább ott lesz egy ember, aki tisztában van saját magával és a korlátaival. Nem lett egészségesebb, nem lett fitebb, de jobban megismerte magát és a világot, amiben él. Ez a fontos. Az, hogy egy Facebook oldalon arra biztatják az emberek egymást, hogy minél egészségtelenebbek legyenek, na az nonszensz.

elrettento_pelda_man_megint.jpg

 

"Na igen,ez már egy szexin hájacskás has és nagyon párnás, nagyon sokan oda is lesznek érte.. :)"

Igen, sokan, főleg a háziorvosod, a kardiológusod a belgyógyászod és később az onkológusod. Az elhízásról dióhéjban el lehet mondani, hogy jelenleg a Földön 5 emberből 1 ennek folyományaként szerzett betegségben hal meg. Na de mik is ezek?

  • Magas vérnyomás
    Nagy test, nagy élvezet, nagy energiaigény. A súly hatására nagyobb erővel pumpáló szív sínyli meg először a pluszokat.
  • Cukorbetegség
    Megnövekedett inzulin szint, súlyos esetben vakság, vagy akár amputáció
  • Koszorúér betegség
    Az érfalakban zsír rakódik le, ami miatt később az ér beszűkül, vérrög képződhet. Ez mind egyenes út a trombózis és agyvérzés felé.
  • Oszteoartritisz
    Csont és ízületi gyulladás, jellemzően a hajlatokban és a gerincben. A nagy súlyhoz nem társul elegendő izomzat így ennek főként a vázszerkezet és a porcok látják kárát, mivel az izmok helyett ezek fogják tartani a súlyt. Amíg tudják...
  • Alvási apnoé
    Éjszakai, alvás során bekövetkezett légzéskimaradás, melynek számos hátulütője van az oxigénhiányos állapottól a fulladásig.
  • Daganatok
    Nyelőcső, máj, vese, végbél prosztata, mell. Tovább is van, írjuk még?
  • Zsírmáj, epehólyag gyulladás
    Aztán májzsugor és epehólyagműtét
  • Női problémák
    Kimaradó, vagy már évekre elmaradt menses, nehéz terhebeesés és veszélyeztetett terhesség és a magzat fejlődési rendellenességei. Minden nő rémálma. Megéri? :(

 

Közösségi segítséggel a halálba

A következő kép jól példázza, hogy mennyire borzasztó hatásai vannak egy ilyen oldanak, főleg ha az ezt irányító adminisztrátorok célja nem más, mint a kövér-iparág fogyasztóinak kitermelése:

inkabbmegsefogyle.jpg

Szegény lány 14 heti kemény munkát dobott el azért, mert egy olyan oldalra kattintott, ahol senkit nem érdekel az egészsége, csak az, hogy fogyasztóvá váljon. Arról nem szól a fáma, hogy mennyit sikerült ennyi idő alatt leadnia, de ha jól diétázott, a szíve, a mája, az érrendszere és a tüdeje is fellélegzett legalább ennyi időre és a valószínűleg az ösztrogén-termelése is elindult a normál értékek felé. Kár érte és kár azért, hogy valakinek fontosabb az, hogy duci-ruhát vegyen, mint az, hogy megélje a 70. életévét.  Miért írom ezt? Tádámm:

 

Itt van a kövér, cukorbeteg kutya elásva

ezmekkoraparaszt.jpg

 

Ebben a Facebook posztban kibújt a szög a zsákból. Amíg ezt nem láttuk azt hittük, hogy egy némiképp perverz csávónak indult be a nagy számok törvénye alapján a kis like hadjárata és most dörzsöli a tenyerét, hogy eggyel több képet nézegethet majd elalvás előtt a beküldőinek hála, de nem erről van szó: Az illető kőkemény üzleti érdekek miatt csinálja, semmi más nem érdekli, csak a bevétel, a cél a nagy pénz, reklámok, webshop és ha nem ocsúdik fel időben a nép, hamarosan megjelenik a Telt Lányok Ételfutár is, ahol 1500 kalória alatt nincs főétel, a legkisebb kiszerelésű somlói galuska legalább 2 kilót nyom és minden 500 forintos rendelés mellé jár a 2 liter ingyen kóla. Minden 100.000 forint fölött költő megrendelő között kisorsolnak havonta egy tolószéket és egy oxigénsátort és lehet, hogy most még nincs szükség rá, de idővel úgyis lesz.

 

admin.jpg

 

Eléggé úgy tűnik, hogy az elhízásból és 2014 közeledő végére sikerült megcsinálni az új MLM-et, ahol már nem az a lényeg, hogy vegyél 3 tubus fogkrémet és menj vele a szomszédod agyára, hanem az, hogy minél jobban elhízz és próbáld erre rábeszélni, a már amúgy is a depresszió szélén álló barátnőidet. Az életetek nem lesz jobb, nem lesz több pasitok és nyáron még nehezebb lesz végigállni egy Margit hidat a dugóban a klíma nélküli 9-es buszon, de este feljöhetsz a Facebook-ra, ahol lehet, hogy meglátsz majd egy még moderálatlan kommentet Kovács Gyula 53 éves rokkant nyugdíjas adatlapjáról, aki szívesen betenné Neked és bár nem ez fogja feldobni a napod, de talán jelent valamit az, hogy valaki még így is akar Téged.

Lányok, ébredjetek fel! Nem kell modellnek lenni, nem kell piszkafának lenni, nem kell sportosnak lenni és kockahassal mászkálni. Egy dologra van szükség: arra, hogy egészségesek legyetek. Egészség = több, mint 50% boldogság. Ha ilyen közösségekbe verődtök és egymást hergelitek, akkor rengeteget ártotok egymásnak és saját magatoknak is. Egyáltalán nem mondjuk senkinek, hogy kezdjen lélekölő diétákba, nem kérünk senkit, hogy menjen el TRX-ezni vagy emeljen súlyokat. Arra kérünk Titeket, hogy figyeljetek oda magatokra, éljetek, táplálkozzatok egészségesen, szüljetek gyerekeket és legyetek ott az unokátok középiskolai ballagásán. Ne legyetek 45 kilósak, ne legyetek 55 kilósak, legyetek 63 kilósak, az csinos, formás, "fogható". Ne legyetek 73 kilósak, ne legyetek 83 kilósak és ne legyetek 120 kilósak, mert az sok. Nem nekem, nem Kovács Gyulának, hanem a szíveteknek, az érrendszereteknek, a májatoknak, az ízületeiteknek. Legyetek attól boldogok, hogy jól érzitek magatokat, hogy tudtok szaladni, hogy le tudtok bringával 30 km-t tekerni egyben, hogy utánatok fügyülnek az építkezésen és a buszon legalább 2-en kapnának el Titeket sutyiban, ha lenne nálunk "időmegállító-gép".  Ne attól legyetek boldogok, hogy egy pénzéhes, a használt kövérruha bizniszre hajtó ember ajnároz Titeket esténként, hogy két hónap múlva megvegyétek Tőle azt a ruhát, amiből az első gazdája már kihalt!

Lányok, szépen kérünk Titeket, hogy vigyázzatok Magatokra és egymásra!

Ideje beszélni + egy kis disclaimer

Mi egy bodybuilding és fitness blog vagyunk. Tudjuk, hogy mivel jár ez az életmód, látjuk a pozitív és negatív oldalait is, amiből szerencsére jóval kevesebb van, mint az életünket előbbre vivő részekből. Ami nagyon fontos, hogy nem hajszolunk senkit, nem erőltetjük rá a nézeteinket senkire, nem mondjuk a ropi munkatársainknak, hogy húzzanak le a terembe és nem nézünk le senkit, aki nem bír el egy 6 darabos ásványvizes pakkot. A fitness-esek nagy része ilyen egyébként, a kérdésekre és a segítségre mindig nyitott, de nem működik Jehova tanújaként. Él és élni hagy, nem akar senkit rábeszélni semmire, sőt, nem is szól semmiért. Mivel sokan megkeresnek minket a súlyproblémájukkal, jól tudjuk, hogy milyen az elhízott, vagy nagyon vékony emberek lelkivilága. Magam is kórosan sovány voltam, annyira, hogy a sorozáson megmondta a tiszt a  végén, hogy idézem: "Kedves Tamás, nem tudok olyan katonai helyzetet elképzelni sem most, sem a jövőre nézve, amiben Önt bármire tudnánk használni" és akkora E betűt kaptam, hogy a Dunai árvíz idején az összes szomszédomat behívták zsákot pakolni, kivéve engem, pedig a 10 emeletes házban nem sok nagyobb ember van nálam... A fiatal korom viszont borzalmas volt, állandóan szenvedtem az alkatom miatt, nem mertem és nem tudtam csajozni, undorítónak éreztem és láttam magam. Az önbizalmam a béka fenekénél volt és semmiben sem voltam annál biztosabb, minthogy szüzen fogok meghalni. Amikor összejött az első barátnőm, nem tudtam, hogy járjak-e vele, mert azon gondolkodtam, hogy hogyan is járhatnék egy olyan lánnyal, aki annyira igénytelen, hogy összejött egy olyan rémisztően sovány sráccal, mint én? 183 centi és 53 kg, el lehet képzelni, hogy hogy néztem ki. Miért írtam ez le? Azért, hogy még mielőtt kitörne itt a háború, mindenki tisztában legyen azzal, hogy tudom, hogy milyen megélni a testalkatból adódó bugyrokat, milyen egy megalázott és önbizalomhiánytól szenvedő lélek és milyen nehéz kimozdulni egy olyan helyzetből, amiről azt hisszük, hogy lehetetlen.

süti beállítások módosítása