Ugrás a tartalomhoz
jan. 08. 2014

Ő a mi Hősünk: Lizzie Velasquez

A szuperhős egy kitalált szereplő, aki hősies tetteivel segít az embereken és védelmezi az igazságot. Általában álruhát visel, hogy megőrizze titkos személyazonosságát. A ma szuperhősnek nevezett karakterek legnagyobb alakja Superman, aki 1938-ban bukkant fel az Action Comics első számának lapjain az Egyesült Államokban. Bár a szuperhős karakterek sokban különböznek egymástól, mégis van néhány tipikusan szuperhősre jellemző vonásuk, mely általánosságban közös bennük:

hosok.jpg

Emberfeletti vagy különleges képességekkel rendelkeznek, illetve fejlett technikai eszközökkel. Bár a különleges képességek megjelenése széles skálán mozog, az emberfeletti erő, a repülés képessége és a különösen fejlett érzékszervek igen gyakran megjelennek. Némely szuperhősnek egyáltalán nincsenek emberfeletti képességei, mint például Batman-nak, viszont kimagasló tehetségek különböző küzdősportokban vagy tudományokban. Megint mások felszerelésüknek köszönhetik emberfeletti erejüket, így Vasember és a Zöld Lámpás is.

  •     Önfeláldozó magatartás, amely gyakran fejlett morális érzékkel is párosul.
  •     Egy különösen erős motiváció, mint például erős felelősségtudat (Superman), igazságérzet (Batman), vagy éppen maga a bosszú (A Megtorló).
  •     Egy mögöttes szándék, vagy motívum, mely áthatja a hős jelmezét, nevét és személyiségét. (Batman jelmeze egy denevérre emlékeztet)
  •     Számos és visszatérő ellenség, akik ellen harcol, valamint egy "ősellenség". Ez az ősellenség gyakran a hős tükörképe (Kardfog szabadon engedi vadállati ösztöneit, míg Rozsomák megpróbálja elfojtani azokat)
  •     Gazdag pénzügyi háttér (Batman üzleti birodalma, vagy az X-Men esetében X Professzor vagyona) vagy egy olyan polgári állás, mellyel feltűnés nélkül vegyülhet az emberek közé (Superman a civil életben újságíró).
  •     Egy titkos főhadiszállás, mint (Batman Denevér-barlangja, vagy a Tini Titánok Titán-tornya)
  •     Egy alaptörténet, mely magyarázatot ad a hős képességeinek eredetére, motivációira, és hogy hogyan és miért vált belőle szuperhős. Sok ilyen történet kapcsolódik tragikus eseményekhez, balesetekhez, melynek következtében a hős szert tett képességeire.

Forrás: Wikipédia

Köztudott, hogy szuperhősök nem léteznek, nincsenek álruhában és tangában rohangáló igazságharcosaink, akik emberfeletti képességeiknek hála elűzik az utcákról a gonoszt. Nincsenek olyan emberek, akik minden nap megmentik a világot és nincsenek olyanok, akik megvédenének minket egy meteortól. Ha hőst akarunk találni, akkor azt egyedül egy helyen tudjuk megtenni: saját magunkban. A beforeAfter rovatunk erről szól, amiben igyekszünk olyan embereket bemutatni, akik (szuper)hőst csináltak magukból azzal, hogy képesek voltak megváltoztatni saját magukat és az életüket az érhető legpozitívabb irányba. Ezt a rovatot azért is tartjuk fent, hogy ne csak az Ő érdemeik előtt állítsunk emléket és tisztelegjünk előttük, hanem azért, hogy megmutassuk Nektek, hogy némi akarattal Ti is mikre lehettek képesek. Ezeket a cikkeket elnézve persze mindenkit elfog a csodálat, aztán marad a fotel és a filmek és talán 2015 elején tényleg le fog majd valaki menni a terembe, aki eddig két hurka miatt nem ment le a strandra és pár hónapnyi szenvedés után leadja azt a 10 kilónyi felesleget, amitől világ életében szar embernek érezte magát. A cél sosem ez. A cél mindig az, hogy szeresd önmagad, semmi több. Az, hogy mi itt ilyeneket és így írunk, azoknak szól, akik szeretnék megváltoztatni a helytelen életvitelüket és kezdeni akarnak valamit a testükkel, de nem győzzük hangsúlyozni, hogy az elsődleges szempont mindig az, hogy elfogadd önmagad. Ha el tudod úgy, ahogy jelenleg vagy, akkor az a legjobb, ha nem, akkor tegyél érte és ebben segítünk mi. Hogy a saját, személyes szuperhősöd lehess.

A cikk apropója egyébként egy ma látott videó volt, amin Lizzie Velasquez beszél az életéről és arról, hogy hogyan kellett megváltoznia belül úgy, hogy ép ésszel túl tudja élni ezt a világot és azt a rengeteg bántást, amit az emberektől kap. Miután megnéztem elgondolkodtam rajta, hogy bármikor is szarul érzem magam és bármikor is padlón vagyok, akkor egyetlen ember szapul engem és nem több: én saját magam. Őt az emberek nagyon nagy százaléka állítja nap mint nap piedesztára és mégis képes legyőzni Őket, mert Vele van saját maga! Ideje Nektek is és nekem is követnünk Őt és rájönni, arra, hogy mitől leszünk igazi hősök és mi a fontos az életben és rájönni arra is, hogy a legnagyobb problémánk nem több, mint a lustaság, ami görbe szájjal kísér le minket a terembe. Biztos vagyok benne, hogy Lizzie bármit odaadna azért, hogy csak annyi gondja legyen, mint nekünk, de abban is, hogy mégsem cserélne a világon senkivel. A mai szuperhősünk Ő, Lizzie Velasquez, aki bár csak 26 kiló, sokkal, de sokkal erősebb, mint itt bármelyikünk.

süti beállítások módosítása