Ugrás a tartalomhoz
feb. 01. 2014

Szilvás gombóc búzacsírával

"Szilvás gombóc o-ó-ó-ó, megkóstolható" - ezúttal azoknak is, akik sikítva menekülnek minden elől, aminek akár csak elméleti fizikai síkon is köze van a desszertekhez. A mai receptünk kizárólag "testépítő tiszta" összetevőket  tartalmaz, úgyhogy a nagyon elszántak is nyugodtan takarózhatnak azzal, hogy megfelelő mennyiségű rostot és hosszan felszívódó szénhidrátot vettek magukhoz, ezzel is megnyugtatva a lelküket. Ha valaki elkészítette, kíváncsian várjuk a kommentjét arról, hogy hogy ízlett neki! :) Egy kicsit pepecselős, de az íze mindenért kárpótolni fog :)


Hozzávalók a tésztához (24 db):

  • 200 g darált zabpehely
  • 50 g búzacsíra
  • 50 g zabkorpa
  • 100 g vaníliás fehérjepor
  • 30 g lenmagpehely
  • 500 g túró
  • 4 tojás
  • édesítő
  • Fél zacskó fahéj (vagy amennyit nem szégyellsz)
  • Pici víz

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 12 db szilva
  • Édesítő tabletta
  • Fahéj

Hozzávalók a hempergetéshez:

  • Búzacsíra
  • Zabkorpa
  • Fahéj
  • Édesítő

Tészta elkészítése:

Meglehetősen egyszerű: keverj össze minden hozzávalót. Egyre ügyelj csak: a vizet apródonként a végén add hozzá. Nagyon kevés kell belőle, kevesebb, mint 1 dl. 

Gombócok készítése:

  • A szilvákat vágd ketté, tedd ki őket szépen sorban egy tálcára. A szilva magjára nem lesz szükségünk.
  • Pötyögtess mindegyik szilvába egy-egy édesítő tablettát és szórd meg fahéjjal.
  • Vizes kézzel formálj a tésztából kb. 6 x 6 cm-es, fél cm vastag lapokat. Tegyél a közepébe egy (azaz fél) szilvát, csomagold be és formálj gombócot belőle. A nedves kéz nagyon fontos, minden gombóc után nedvesíts!
  • Ha kész vannak a gombócok, tegyél fel vizet forrni egy fazékba. 
  • Amíg a víz felforr, keverd ki a hempergető anyagot egy tányérba. Én fele-fele arányban használtam a búzacsírát és a zabkorpát.
  • Amikor a víz lobog, dobáld bele a gombócokat. Egy 5 literes fazékba egyszerre 8 gombóc fér be. Addig kell főzni, amíg fel nem jönnek a víz tetejére a gombócok (pár perc). 
  • Fazékból való távozás után rögtön dobd bele a hempergetőbe a gombócokat és bundázd be őket. 
  • A legnehezebb rész most jön: várni kell 10 percet, amíg kihűl. Közel lehetetlen.

süti beállítások módosítása