Ugrás a tartalomhoz
feb. 17. 2014

Kólafüggő vagy? Ez a Te posztod!

Sajnos nem csak az USA-ban, de itthon is sokan függnek különböző, jellemzően szénsavas, agyoncukrozott italtól, amin kívül javarészt nem is isznak mást. A folyadékbevitel rendkívül fontos, mentségükre legyen szóval legalább ebben tartják a normát, de sajnos azokat a plusz anyagokat, amiket ezekkel a löttyökkel visznek be, nagy ívben el kellene kerülni.

Az egyik ilyen elem a szénsav, ami amellett, hogy puffasztja a gyomrot és a beleket nyálelválasztó hatással is bír, így akár a bubis víz ivása közben is keletkezett többletnyál a gyomorba jutva gyomorsavképződést indít el (hiszen a gyomor ilyenkor azt hiszi a megnövekedett nyáltartalom miatt, hogy éppen étkezés folyik odafent), így nem csak, hogy emészteni kezdi magát, még éhségérzetet is okoz. A szénsav emellett sav lévén kivonja a szervezetből a kalciumot is, így fokozott mértékű fogyasztása kimondottan rossz hatással van a fogakra és főleg azokra, akik csontritkulásban szenvednek.

A másik rendkívül káros adalék a cukor, ami miatt leginkább szeretjük ezeket az italokat. A cukor nem más, mint szénhidrát és tökéletes arra, hogy elhízzunk tőle. Persze ha a dzsungelbe tévednénk és 5 napnyi éhezés után választatnunk kellene egy üveg ásványvíz, vagy egy üveg kóla között, ésszerűbb lenne a kólát választani, de jelen helyzetünkben nem érdemes ennyi többletenergiát bevinni, mert úgyis csak a beleink között felhalmozódott úgynevezett viszcerális zsírként fog visszaköszönni.  Az alábbi képen egyébként megnézhetitek, hogy mennyi cukor van egy fél, egy és két literes kólában.

coca_cola_cukor.jpg

További nem szükséges anyagok a különböző ízfokozók, ízesítők és tartósítószerek, amik lényege, hogy megőrizzék ezeknek a folyadékoknak a színbeli, szagbeli és ízbeli állagát és megóvják attól, hogy elszaporodjanak benne a baktériumok. Ez mind jól hangzik, de csak azért kerülnek bele, hogy a lötty tovább legyen vonzó és iható, a szervezetnek ezek az adalékok csak plusz melót jelentenek, amiktől meg kell szabadulni.

Kólafüggő vagyok, nem akarok leállni az ízes löttyökkel, de egészségesebben akarok élni, mit tegyek?

Ha bemész egy ABC-be és végignézed az ott kapható üdítők összetételét, akkor hamar rájöhetsz, hogy semmit nem tudsz tenni, max átszoksz az ásványvízre. A helyzet persze nem ennyire drasztikus és jó pár megoldás van arra, hogy ezeket ésszerűen kiváltsd, csak megfelelő helyen kell keresgélni. Az ABC-t felejtsd el, máshol kell kutakodni: az étrendkiegészítők között. Ezeket a termékeket ugyan úgy, ahogy a "kólákat" különböző laborokban fejlesztették, úgyhogy ha a tudomány oltárán áldoztál eddig az üdítőivással, ezekkel is leteheted majd a voksod a vegyészek mellett. No de miket is igyunk és milyen egészséges hatásuk lesz?

Vitaminkoncentrátumok

Weider BodyShaper Freshup 1.000 ml-es koncentrátum
málna, erdeigyümölcs, cseresznye-kóla ízben

freshup.png

A kólával ellentétben ez tele van vitaminokkal és napi 1 adag (15 ml 750 ml vízben feloldva) pótolja a szervezet napi vitaminigényét. Egy literből összesen 66 adag itókát tudsz csinálni, így az árát visszaosztva ezzel a számmal kijön, hogy napi 64 forintból már meg is váltottál egy 1 literes kólát, spóroltál legalább 250 forintot és elintézted a vitaminhiányt is. További pozitívumai:

  • Gyorsan elkészíthető, ízletes, kalóriaszegény, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag
  • Egy liter koncentrátumból 50 liter ital készíthető
  • Nincs hatása az inzulin szintre, ideális cukorbetegek diétájához
  • Csak 1-2 g szénhidrátot tartalmaz 750 ml ital
  • Optimális összetétele segíti a vitaminok és az ásványi anyagok beépülését az izmokba
  • Egzotikus fehérjekoktélok elkészítéséhez vagy kisebb étkezések helyettesítésére is alkalmas
  • Cukor- és aszpartám mentes, alacsony szénhidrát tartalmú, zsírszegény

Zsírégetők

Liquid L-Carnitine 100.000 500 ml
alma és cseresznye ízben

LCarnitine_100000mg_new_2013.png

A sok kólától feltehetően odalett a kockás has is, úgyhogy a napi második üveget mivel is lehetne jobban kiváltani, mint egy zsírégetővel? Az L-Carnitine-ről ódák zengenek, mert amellett, hogy segíti a zsírégetést segíti a szervezet regenerálódását és energizálását ésnem utolsó sorban a férfiaknál nagyon jó hatással van a spermaszámra is, úgyhogy babagyártás előtti időszakban kifejezetten ajánlott a fogyasztása. A Liquid L-Carnitine 100,000 alapvető összetevője egy olyan természetes vegyület, amely zsírsavakat szállít oda, ahol az energia termeléséhez szükség van rájuk. Minden adagban 2000 mg L-karnitin és egyéb fontos vitaminok találhatók. Fogyasztása segít a zsír általános csökkentésében, és javíthatja az edzéseken nyújtott teljesítményt és az elért eredményeket.

Egy ilyen cuccból 50 darab fél literes ital jön ki, italonként 105 forintos árral. Megint egészségesebb lettél és  spóroltál 200 forintot.

Energizálók

Guarana Shot Ampulla
narancs ízben

12956_big.jpg

A kóla talán egyetlen áldásos hatása a benne lévő koffein és annak élénkítő mivolta, így a kóláról való leszokás néhány napos alvajárással is párosulhat, attól függetlenül, hogy a koffein kihagyásának hála sokkal jobban fog tudni aludni az ember. A koffeinhez hasonló hatása viszont számos anyagnak van, ilyen a teában található csersav, a guarana és a taurin is.

A Guarana Shot Ampulla az így éber álomba szenderült testünket könnyedén felébresztheti és bár az ára kicsit húzósabb a fent írt termékeknél, még ha egy ilyenre is beruházunk, akkor is jobban és egészségesebben jövünk ki, mintha egész hónapban kizárólag csak a fekete löttyön élnénk. Vigyázat: szívbetegeknek kerülendő!

A fent említett termékeket, ahogy a kólát is, illik ésszel fogyasztani, úgyhogy ha így szeretnétek pótolni a kólahiányt, mindenképpen tartsátok be az előírásnak megfelelő mennyiségeket és soha ne lépjétek azokat túl. Ami fontos még, a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, úgyhogy ha a fenti cuccokat kipipáltátok aznapra, mindenképpen igyatok még legalább 2 liter vizet. Ha máshogy nem megy, némi jégkockával és citromlével, így a multivitamin mellé a plusz C-Vitamin is meglesz. Egészségetekre! :)

süti beállítások módosítása