Ugrás a tartalomhoz
ápr. 02. 2014

Utolsó előtti bevetés a súlyfeleslegek ellen: Interval kardió

Az intervallum edzés nagyon népszerű és széles körben elterjedt  sok sportágban, de a testépítéshez szorosan köthető kardió edzéseknél is egyre gyakrabban szóba jön. Ebben a formában a képzés arról szól, hogy az edzést, képzési fázisokra osszuk. Fontos, hogy a testnek a gyógyulási időszakában nem kell teljesen felépülni, így a képzési inger megnő. Az intervallum edzésnek egy hatékony, ám nagyon intenzív formában főként teljesítmény-fokozó és zsírégető hatása ismert.  A versenysportban, gyakran váltakoznak fitness és állóképességi edzések, de ez az edzésmód integrálható szinte bármilyen sportágba. És ezt mi meg is tesszük, ezúttal a testépítésbe pontosabban a kardió edzéseinkbe. Az intervallum edzés lényege, hogy előre meghatározott időközönként felfüggeszti, majd megnehezíti a megnövekedett terheket, terheléseket. Tehát egy terhelési időszak után következik egy rövid pihenő, majd a terhelés intervallum ismétlődik. Ez leginkább a rövidtávfutásra jellemző. De ennyire ne egyszerűsítsük le a problémát.

6_hit_training_secrets_b.jpg

Egy jobb edzőteremben a futópadok mellett az elliptikus trénerek és kerékpárok is megfelelő kardió edzéseket nyújtanak számunkra. Ugye ezek a modern gépek király kis kijelzővel vannak ellátva: mutatja a pulzusszámot, az elégetett kalóriát (ez az edzés végén lesz érdekesebb, már amennyire megbízható) és persze a legelemibb információt, az időt, ami számunka ezúttal kulcsfontosságú lesz. Javaslom az alábbiakban leírt módszert alkalmazzátok heti három bontásban, s minden nap változtassátok a kardió edzés módját az eszközök variálásával.

Simán felfoghatod a futópadon, biciklin és elliptikuson végzett mozgást is egy szériának, öt ismétléssel, így periodikus, interval jellegű lesz az edzésed.

Ismétlések: a dinamikus nyújtások után, rövid 2 perces bemelegítő, futás lassú tempóban. Eztán fokozatosan turbózd fel a sebességet és sprintelj fél percet, majd fuss ismét lassabb tempóban. Így néz ki egy ismétlés. A következő négy ismétlésnél törekedj arra, hogy a kitartó részeknél, minél nagyobb legyen a tempó, és a pihenő szakasz hosszából csípj le pár másodpercet. Biciklin és elliptikuson kicsit más lesz a helyzet, hiszen kevésbé növeli a pulzusszámot, ezért a fél perces kitartókat akár duplájára vagy triplájára is növelheted, a pihenő szakasz pedig 1 perc körüli lesz.

Időzítés kérdése

Triviális, hogy a legjobb mód a kardió edzések időzítésére az lenne, ha nem egy napra pakolnánk a súlyzós edzéssel. Azonban ezt elég nagy luxusnak tartom, legalábbis az én és környezetem tapasztalata alapján. Ha Neked is ilyen szűkös az időbeosztásod, végezd a kardió mozgásokat a súlyzós edzések után! Miért is? Mert ha a súlyzós edzés előtt kardiózol, nem jut energiád egy kőkemény 1.5 órás edzést végigvinni, mivel a futás közben az edzéshez szükséges értékes szénhidrátot égeted el és nem a zsírt! Ellenkező esetben pedig, a súlyzós edzés kiüríti a szénhidrát raktáraid túlnyomó részét, és a kardió edzések elkezdésével szervezeted arra kényszerül, hogy zsírt égessen.

süti beállítások módosítása