Ugrás a tartalomhoz
ápr. 07. 2014

Almás-fahéjas muffin

Kevés dologgal lehet a sodromból igazán kihozni. Ezek közé tartoznak az "úgy szoktuk" típusú indoklások. Ennek megfelelően szerintem bejglit is lehet sütni áprilisban (akkor a legjobb), és a fahéjas-almás muffint sem csak a karácsonyfa alatt lehet az arcodba tömni.
almas_muffin.jpg

Hozzávalók:
  • 100 g finomra darált zabpehely
  • 60 g vaníliás fehérjepor
  • 150 g cukkini
  • 1 tojás + 1 tojásfehérje
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna 
  • Kevés édesítő (kóstold meg menet közben, és csak akkor tegyél bele, ha nem elég édes)
  • 2 kisebb alma (vagy egy nagy, vagy annyi, amennyit jónak gondolsz / épp otthon van)
  • Fahéj (nagyon sok!)
  • Őrölt szegfűszeg, kevés szerecsendió
  • 30 g darált dió 
  • Kevés citromlé 
  • Víz (ha egyáltalán) 
Előkészületek:
  • A cukkinit hámozd meg, aprítsd fel pépesre.
  • Az almát hámozd meg, 1x1 cm-es darabokra vágd fel. 
Keverés:
  • Először a fehérjeport, zabpelyhet, szódabikarbónát keverd össze egy keverőtálban. 
  • Add hozzá a tojást és a cukkinit, keverd össze alaposan. 
  • Mehet bele a fahéj meg a többi fűszer, a dió és a citromlé, majd kóstolás jön: tegyél bele édesítőt, ha nem elég édes. 
  • Ha nem elég pépes-ragacsos, akkor tegyél bele vizet is. Erre vonatkozólag nem tudok egzakt iránymutatást adni, mivel a cukkini víztartalma erőteljesen befolyásolja a hozzáadandó víz mennyiségét. A cukkini víztartalma meg nem állandó, ugye. 
  • Az almát utoljára add hozzá. 
Sütés:
  • Szilikonos muffinformába kanalazd be a tésztát. Háromnegyed részig tölts csak meg egy slot-ot, mert a szódabikarbónától meg fog kelni. 
  • A mi sütőnkben 40 perc alatt sül meg légkeveréses üzemmódban, 160 fokon.  
  • Sütés után hagyd a formában kihűlni. (10 perc)