Ugrás a tartalomhoz
júl. 19. 2014

Funkcionális élelmiszerek szerepe a testsúlyszabályozásban II. rész

A tea a világon legnagyobb mennyiségben fogyasztott ital. Alapvetően három fő fajtája van: fekete, zöld és oolong. A világ teafogyasztásának 80%-át a fekete tea teszi ki.

Talán mindenki hallott már a különböző teafélék – főképp a zöldtea – pozitív egészségügyi hatásairól. Ez nagyrészt a növényben található polifenoloknak köszönhető, melyek igen erős antioxidáns hatásúak, ezért a rendszeres teafogyasztás csökkentheti a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Ez mind szép és jó, de minket most sokkal jobban érdekel, hogyan segíthet nekünk egy innivaló a versenysúlyunk elérésében. Lássuk! 

tea.png

Egy kísérletben az oolong tea energiaháztartásra gyakorolt hatását vizsgálták. Rumpler és munkatársai négy különböző innivalót itattak a kísérleti alanyokkal három napon keresztül, napi ötször. A négy csoport a következő volt:

                   1. Erős oolong tea (3 gramm tealevél 3 dl vízzel elkészítve)

                   2. Gyenge oolong tea (1,5 gramm tealevél 3 dl vízzel elkészítve)
                   3. Víz
                   4. Fekete kávé (koffein tartalma megegyezett az erős teáéval)

Az alanyok reggeltől délutánig másfél óránként ittak a megfelelő folyadékból, három egymást követő napon.

A kísérlet eredménye: az 1. és 4. csoport energiafelhasználása szignifikánsan megemelkedett a víziváshoz viszonyítva. Az erős teát fogyasztók átlagosan 67 kalóriával, a kávézók pedig 79 kalóriával adtak le többet a nap során. A zsíroxidáció (köznyelviesebben „zsírégetés”) az első csoportnál 12%-kal, a négyesnél pedig 8%-kal nőtt.Nem rossz!

Egy másik kísérletben normál testtömegű nőkkel itattak 3dl vizet, oolong teát és zöld teát. A kísérlet előtt megmérték a részvevők nyugalmi energiafelhasználását – ez a viszonyítási alap. Majd az alanyok megitták a megfelelő folyadékokat, és ezután két órán keresztül újra megmérték az energiafelhasználást.

A nyugalmi értékhez viszonyítva a kalóriafogyasztás az alábbiak szerint változott:

  • 3 dl víz: +2,7 kcal
  • 3 dl zöld tea: +11,8 kcal
  • 3 dl oolong tea: +26.5 kcal

Ez az eredmény kissé meglepte a kutatókat, hisz arra számítottak, hogy a magasabb koffeintartalmú zöld tea fogja a legnagyobb kalóriafelhasználást kiváltani. Hogy miért nem így történt? Valószínűleg az oolong teában lévő polifenolokminőségében keresendő a válasz, de ezek a száraz tudományos részek minket nem érdekelnek. A lényeg a gyakorlati tanulság: már egy csésze oolong tea is szignifikáns mértékben megemelheti a kalória-felhasználásunk mértékét. Igaz, hogy plusz-mínusz 26 kcal nem sokat oszt vagy szoroz, de ha minden nap több csészével is megiszunk, az talán már hozzásegíthet minket az alacsonyabb testzsírszázalék eléréséhez. Feltéve persze, hogy nem teszünk bele egy csomó cukrot vagy mézet!

Még pár szó az oolong teáról

A fenti részből megtudhattuk, hogy a teák közül az oolong fajtának van a legkifejezettebb hatása az energiaháztartásunkra. Őszintén szólva, amikor a fenti kísérleteket tartalmazó tudományos cikket olvastam, be kellett ismernem: fogalmam sincs mi az az oolong tea, és hol lehet olyat venni. Ha benned is felmerült ez a kérdés, mindjárt válaszra lelhetsz.

Az oolong tea egy hagyományos kínai teafajta. Feldolgozása szerint félúton van a zöld és fekete tea között. A zöld teát nem fermentálják, a feketét teljesen megerjesztik, az oolong pedig félig fermentált.

Az ősi kínai orvoslásban ezt a teafaját mindig is nagy becsben tartották. A zsírégetésen kívül rákmegelőző, antidiabetikus (cukorbetegség ellenes), vérnyomáscsökkentő, csonterősítő és fogszuvasodás ellenes hatásokat is tulajdonítanak neki.

És milyen ízű? Nos, ez szubjektív dolog. Ha egy kínait kérdezel, bizonyára azt fogja mondani, csodálatos aromája van és rendkívül finom. Legegyszerűbb, ha megkóstolod, és Te magad döntöd el. Ha így teszel, szívesen várjuk tapasztalataidat, oszd meg velünk, hogy ízlett! (Hozzászólási lehetőség a cikk alatt.)

És hol lehet beszerezni?

Teaboltokban, herbáriákban vagy bioboltokban.

Figyelmeztetés

Az oolong tea NEM csodaszer! Arra ne számíts, hogy nyugodtan teletömheted magad egészségtelen ételekkel, csak inni kell rá egy csésze teát, és másnap karcsún fogsz ébredni! Sajnos ez nem így működik. De ha a megfelelő étrendet és testedzést egészíted ki néhány pohár teával, számíthatsz rá, hogy a felesleges kilók könnyebben és gyorsabban olvadnak majd le rólad. És azt se feledd, hogy a teában lévő polifenolok nagyon jó hatással lesznek az egészségedre is.