Ugrás a tartalomhoz
aug. 26. 2014

Tojás és túró extrákkal

A túró és tojás is megkapja a kellő figyelmet és elismerést a testépítő táplálkozásban, de vannak helyzetek, amikor mégis le kellene mondanunk róla. Ilyen lehet például egy extrém alacsony szénhidrát vagy kalória tartalmú diéta, vagy például nálam most, amikor a tányér krumplis tésztára beküldtem még 6 szilvás gombócot. Ilyenkor minden egyes gramm szénhidrát és zsír számít és sajnos mind a tojásban, mind a túróban van mindkettő a számunkra fontos fehérje mellett. Egész konkrétan...

DSC_0017.JPG

1 db (átlagos) tojás

  • 6 g fehérje
  • 5 g zsír
  • 2 g szénhidrát
  • 76 kcal

Ahhoz hogy közel 50 g fehérjényi tojást megegyünk, kell legalább 8 db, ami:

  • 48 g fehérje
  • 40 g zsír
  • 16 g szénhidrát
  • 608 kcal

rengeteg lehet egy szigorú diéta esetében. Természetesen tömegeléskor simán beleférhet egy 8 tojásos rántotta, de mit tehetünk, ha csökkenteni szeretnénk? A legegyszerűbb megoldás, hogy kidobáljuk a sárgáját és a fehérjét használjuk. Teljesen nem jó elhagyni a sárgáját, mert egyrészt az íze sem lesz az igazi, másrészt például tojásrántotta esetében az állaga is beton lesz. A legáltalánosabb megoldás hogy 1-2 egész tojáshoz teszünk 10-12 fehérjét. Még ez is elég érdekes ízű lesz, de például egy 10+2 variáció a következőket tudja:

  • 42 gramm fehérje
  • 11 gramm zsír
  • 6 gramm szénhidrát
  • 292 kcal

Ez azért már sokkal szebben hangzik, bár én személy szerint sajnálom kidobálni a rengeteg sárgáját. Úgy nőttem fel, hogy ételt nem dobunk ki. Nem kell azonban pazarlónak lennünk, mert van megoldás erre is, létezik tojásfehérje lé is dobozos formában, vagy amit én is szoktam használni ízesítetlen tojás protein por. Nagyságrendileg 4500 forint körül van egy kiló, ami 800 gramm fehérjét tartalmaz, tehát árban is ott van, mint a rendes tojás. Én ezt használom a tojásrántottához, 2-3 egész tojáshoz annyi port, hogy meglegyen a szükséges fehérje mennyiség, vagy 3-4 lágy tojáshoz szintén a szükséges mennyiségű por. A tojásprotein egy elég érdekes állagú por, ezért célszerű először egy kevés vízben vagy tejben feloldani és úgy hozzákeverni a tojáshoz, különben csomós lesz és minden nyakig poros lesz tőle.

Mivel az íze teljesen a tojás fehérjére emlékeztet, ezért fel lehet vele dobni a protein turmixokat és más fehérjés ételeinket.

A túró

A teljes túróval nem is foglalkozunk, mert az jaj, a félzsíros már szóba jöhet a fenti módszerrel, de ha igazán akarunk túrót is enni, akkor célszerű zsírszegényt használni.

Zsírszegény túró (100 g)

  • 14 g fehérje
  • 3 g zsír
  • 4 g szénhidrát
  • 95 kcal

Egy 50 g fehérjét tartalmazó adag 360 g, ami

  • 50 g fehérje
  • 11 g zsír
  • 14;5 g szénhidrát.
  • 342 kcal

Azért ez nem annyira vészes, mint a tojás, de itt is lehet még javítani a helyzeten. A módszer ugyanaz, amit lehet használni az itt is például a tojásfehérje por, ami kifejezetten finom, mivel a régi tojásos túróa hajaz az íze. A másik hasonló megoldás a natúr tejsavó protein, ami mellett szinte bármilyen ízesítést alkalmazhatunk, sósat, édeset. És a legfinomabb, amiből képes vagyok naponta több adagot is megenni, az az ízesített tejsavó proteinek. Egy vaníliás, csokis,vagy gyümölcs ízesítésű proteines túró mindig tökéletes desszert, vagy akár főétel is.

CCicecream.jpg

Szóval ha nagyon szigorú diétán vagyunk is nem, kell aszkéta életet élni, lehet nassolni és finomakat enni büntetlenül.

Robi