Ugrás a tartalomhoz
okt. 03. 2014

Hétvégi coming out...

Általában az édességek nagy része nem reprodukálható tökéletesen, mert nagyon sok esetben a cukor adja meg jellegzetes ízét, vagy állagát egy sütinek és azt sajnos az édesítő nem tudja pótolni. Ha megpróbálunk tisztán étkezni, akkor sajnos száműznünk kell a cukrot és a finomított szénhidrátokat. Igaz, hogy túróból és zabpehelyből bármit elő lehet állítani, a zsíroskenyértől az atom-tengeralattjáróig és nap, mint nap kapjuk a jobbnál jobb ötleteket a gyúrós és fitnesz oldalakról, de ha megpróbáljuk otthon a képen látott finomságot legyártani, akkor vagy egy marék morzsát kapunk vagy valami öntapadós pudingfélét. Itt az ideje hát, hogy végre őszintén beszéljünk a túrótortáról! Most lerántjuk a leplet!

images6.jpeg

 

Sokat szoktam kísérletezni és néha meglepően finom dolgok sülnek ki belőle, azonban ezek sosem hasonlítanak semmilyen klasszikus édességre. És ekkor jött a felismerés! A túrótorta! Az édesség, ami nem csak egyszerű, gyors, finom, hanem még szinte egy az egyben „másolható” is. Egyedül a cukrot kell kicserélni és már kész is, ráadásul, ha ügyesen ízesíti az ember, akkor a mesterséges ízesítők mellékíze is eltüntethető. Mert mi van a túrótortában?

  • Túró: kitűnő kazein forrás, ha zsírmentes alapanyagot használunk, akkor egy átlagos tejprotein por tulajdonságával rendelkező finomság. A sznoboknak akik ettől az információtól kétségbe esnének, nekik: Van benne kazein és tejsavó is! 100 gramm túróban általában 12-16 gramm fehérje van, gyártótól függően. A lúgosítás megszállottjainak pedig jó tudni, hogy a túró kémhatása 8,7 körül mozog (tehát lúgos, mint Béla). A többieknek pedig jó tudni, hogy ez nem jelent semmit, mert aztán úgyis jön a gyomorsav oszt mindegy mit dobálsz bele. De erről ne most és ne itt nyissunk vitát!

Healthy-Cheesecake21.jpg

  • Zselatin: szintén fehérje és ami különösen fontos, az hogy a zselatin kifejezetten jót tesz az ízületeinknek. A mai napig komoly szelete a táplálék kiegészítők piacának a zselatin, mert egyébiránt tényleg nagyon jó, és valami viszonylag olcsó dolgot jó drágán el lehet adni. A zselatin állati bőrből, ízületekből készül, tehát gyakorlatilag vágóhídi hulladék. Ugyanakkor segít újraépíteni az igénybevételtől folyamatosan elhasznált állapotban lévő ízületeinket, szebb lesz tőle a körmünk, hajunk, már akit ez érint. :-)

Pont ezért nem szoktam spórolni a zselatinnal, igaz hogy beton lesz tőle a túrótorta, ha sokat teszünk bele, de annál egészségesebb. Egyébként a zselatinból lehet jó dolgokat készíteni, forró vízben feloldva, protein porral keverve remek puding lesz belőle, édesítővel és ízesítővel pedig gumicukor. Nézzetek szét, már háromezer forint körül lehet találni kilóját. Tényleg nagyon jó! 338_0.jpg

  • A harmadik a titkos összetevő, amit csak én ismerek, és a feleségem, ezért soha nem ülhetünk egy
    repülőre nehogy odavesszen a titok végleg. De lehet, hogy azért nem repülünk mostanában mert minden pénzem csirkére és rizsre megy? No majd ezt is végig gondolom egyszer. Visszatérve, kell a túróba valami amitől édes lesz és valami ami ad egy kis ízt neki, bár van aki csak a natúr túró ízt szereti. Pont ezért, döntse el mindenki mivel dobja fel, az ektomorfok használhatnak „fél-szintetikus” édesítőket, stevia, xilit, stb, a keményebbek pedig mesterséges édesítőket. Az ízesítéshez pedig citrom héja, kókusz, cukormentes lekvárok, vanília, aromák, kakaó, stb. Szinte végtelen számú variáció lehetséges, még akár a sós verziók is jók tudnak lenni (pizzás, sajtos).

 

Az elkészítés egyszerű (is lehet), a zselatint érdemes forró vízben vagy tejben feloldani aztán jól elkeverni a többi összetevővel és berakni az egészet a hűtőbe pihenni néhány órára. Lehet rétegesen csinálni, ha szépet is szeretnénk, nem csak finomat.

Jó étvágyat és ízületjavítást!

Lányoknak: Szép hajat és körmöt!

süti beállítások módosítása