Ugrás a tartalomhoz
okt. 14. 2014

Miért van szükséged személyi edzőre? Nincs szükséged személyi edzőre!

Magyarország egy mintaország, tele rengeteg sikeres és ügyes emberrel. Másik meghatározó dolog itthon az, hogy szinte mindenki, kivétel nélkül: fotográfus, dj, gasztro- szakértő/blogger és személyi edző. Ahhoz, hogy Te is DJ lehess, szedd le a Traktor DJ Studio-t és máris DJ vagy! Menő fotós szeretnél lenni? Húzz ki a telefonoddal a szabadba, tegyél a képeidre, valami szar effektet, csinálj egy XY Photography Facebook oldalt és fosd tele a szarabbnál szarabb képeiddel. Ha a fényképezést unod, térj át az ételek világába és írj cikkeket a haverod nagyanyjának töltött káposztájáról! Csinálj képeket, amin tátva van a szád miközben nyomod bele a kanalat, aztán lógj be a Nobu-ba szelfizni és posztold ki Facebook-ra. Igen, a saját oldaladra! Ráuntál mindre? Van egy jó hírünk: még mindig lehetsz személyi edző! Mi kell hozzá? Semmi! Előveszed az internetet, elolvasol kismillió builder.hu-s cikket, aztán átjössz ide és itt is bemagolod az anyagot, majd most jön a neheze: olyan embereket keresel, akik még nálad is hülyébbek és nincs annyi eszük, hogy a neten olvasgassanak és hajlandóak fizetni azért, hogy - mint egy robot - felmondod Nekik a tananyagot.

Funny-Exercise-2.jpeg

Közben kicsit odafigyelsz, megigazítod kezit-lábát, azt szevasz. Fontos  hogy megtanulj stabilan, elszántan, legalább 10-ig számolni. A szótáradat is bővíteni kell néhány kifejezéssel: "Még kettőt". "Ez az!", "Pumpáld azt az izmot!", "Fókuszálj.", "Holnap igyál két protein shake-et!", "Senki nem használ szteroidot, de ha kell, akkor Neked tudok szerezni, de pszt!". Ha ezekkel megvagy már szaladhatsz is a terembe, bár ha profi vagy, akkor mindenképpen menj el egy 2 hétvégés tanfolyamra is, ahol legombolnak Rólad 150.000 forintot, hogy később papírod is legyen arról, hogy annyira hülye vagy, hogy ezért a kurzusért még fizetni is hajlandó voltál. Persze nem vagy hülye, elszánt vagy. A fejedbe vetted, hogy egész nap ugyan azt a szöveget nyomod majd, egyik embertől a másikig, mindemellett meghallgatod a napi nyavajáját is, azt, hogy félrekúr az asszony, vagy meg akarja dugni a főnöke, még így is, hogy hájas a picsája. Na ne. Így sikeresnek éreznéd magad? Én nem. A haverjaid sem. Te sem?

Akkor minek akarsz egy ilyen embertől segítséget kérni és még fizetni is érte?

Legyünk őszinték. Magyarországon hála istennek rengetegen sportolnak és sokan közülük a testépítést / fitness-t választják. Ezen emberek rendkívül nagy százaléka csak azért jár rendszeresen sportolni, hogy:

1. Levezesse a napi stresszt
2. Mozogjon végre valamit
3. Kinézzen valahogy

Ahhoz, hogy ezt a három dolgot elérd a teremben nincs másra szükséged, mint egy kis olvasottságra, néhány barátra (akár olyanokra, akikkel együtt kezdesz el terembe járni, akár olyanokra, akiket ott ismersz meg). És ennyi. Kifújt.

Mire van szükséged?

1. Anatómiai ismeretekre - internet
2. Táplálkozási alapismeretekre - internet
3. Edzéstervekre - internet
4. Oktatóvideókra a gyakorlatok helyes elsajátításához - internet
5. Elszántságra - ez ott van / lesz a fejedben
6. Odafigyelésre, hogy betarts mindent és ne sérülj le.

Emlékszem, hogy én úgy kezdtem, hogy vettem egy 10 kilós kézi súlyzót és megfogadtam, hogy ha 1 hónapig minden este legalább fél órát mozgok vele és nem unok rá, akkor kapok egy fekpadot. 1 hónap múlva jött a fekpad, az internet, videók. Leültem, olvastam, tanultam, aztán edzettem. Ahogy telt-múlt az idő, egyre többet tudtam meg, nem csak magamról és a testemről, hanem a testépítésről is. Ez felfedezés és fejlődés is volt egyben, egy olyan szórakoztató út, amivel csak több lettem.

ca19f095711f899ced50d9bf38b9601962b49fdcea78f6bb122adf539aee2619.jpg

Te azért fizetnél valakinek, hogy ezt az utat elvegye tőled és gépies módon a fejedbe szajkózza aznap huszadjára, hogy "azért egyél proteint, mert az növeszti az izmodat"? Aki szerint csirkemellrizst kell enni? Ettől az óránként elcseszett 2-3 ezer forinttól leszel szerinted majd sikeres? Ettől nősz nagyra és legyen iszonyatosan erős? Bevállalod emellett azt is, hogy nem fogod érteni az összefüggéseket? Azt, hogy miért kell gyors és lassú felszívódású szénhidrátokat enni? Miért kell pihenőnapot tartani? Miért kell ezt és azt csinálni? Azért is fizetsz, hogy buta maradj?

 Ugye azt Te sem gondoltad komolyan, hogy olyan embertől akarod megtanulni, aki elszaladt egy két hétvégés tanfolyamra, hogy beállhasson aztán a terembe emelgetni a lábadat? Anno Bunny is tökéletesen megmondta, miközben épp minket küldött el a halál farkára, hogy sikeres ember  nem lehet az, aki személyi edző akar lenni. Ez nem lehet életcél, nem lehet a meggazdagodás módszere és nem is olyan dolog, amire igazán büszke lehet lenni. Egy ilyen emberről gondolod, hogy bármit is tud tanítani Neked?  Nem. Az a tudás kell Neked amit ingyen, önszorgalomból szerezhetsz meg és egy majdan sikeres embertől tanulhatod meg: Önmagadtól.

Szedd össze magad, informálódj, tanulj, fejlődj, egyedül!

Persze vannak, akiknek hihetsz és akikre érdemes odafigyelned. Ők a Bajnokok, Ők a sportolók, Ők a szakemberek. Ők azok, akik először bajnokok, utána sportolók vagy szakemberek és csak harmadik megnevezésként személyi edzők. Nem elsőre azok! Aki úgy megy oda hozzád, hogy "Heló, én személyi edző vagyok", az már régen rossz. Ha úgy megy oda, hogy XY szervezet bajnoka, vagy az VZ egyetemen vagy főiskolán végzett, akkor beszélhetsz Vele és hallgathatsz rá. Ha úgy, hogy "Heló én Kovács Aranka személyi edző vagyok", akkor max annyit kérdezz meg Tőle, hogy milyen szaklapot szokott olvasni a neten, aztán húzz a picsába egyedül edzeni.

Amit még fontosnak tartunk elmondani, hogy a normálisan kvalifikált, mind szakmai, mi sportbeli háttérrel rendelkező személyi edzőkre szükség van és oda kell figyelni a tanácsaikra. Ha elakadsz fizesd meg őket nyugodtan, átlendítenek a nehéz szakaszokon. A cikk lényege az, hogy olyanokra sose áldozd a pénzed és az időd, akik 3 hónap zumba után lettek személyi edzők egy tanfolyamon, csak mert tetszett nekik. És sajnos ilyenből rengeteg van itthon. Ahogy DJ-ből és fotográfusból is, meg gasztrobloggerből is.

 

 

süti beállítások módosítása