Ugrás a tartalomhoz
dec. 15. 2014

A testépítés egyenlő a hazugsággal?

Az emberek befolyásolhatóak. A Kardhal óta tudjuk, hogy „Amit a szem lát és a fül hall, azt az agy elhiszi.”. Özönlenek a reklámok mindenhonnan, hatalmasabbnál hatalmasabb, egy számjegyű testzsír százalékkal rendelkező figuráktól, hogy ha megeszed a képen látható cuccot, akkor szinte azonnal olyan leszel, mint ő. Ha ez még nem lenne elég, akkor nap, mint nap olvashatod a tudományosnál tudományosabb cikkeket, edzésmódszerekről, amitől gigaméretűre nőhetsz néhány hét alatt. A legtöbbször a képeken szereplő figurák legtöbbször nem is tudják, mihez adták az arcukat, csupán a marketingesek vették meg a képeket, mert így „sokkal hitelesebb” lesz a hirdetés.

1_1.jpg

Ha megnézzük az élvonalbeli testépítők nyilatkozatait, akkor két típussal találkozunk, az egyik elmondja, hogy milyen kúrákat tolt a cél eléréséhez, míg a másik váltig állítja, hogy születésétől kezdve naturál sportoló volt. Csak a csodálatos genetikájának és a rengeteg munkának köszönheti a fizikumát. Elhiggyük? Hát persze, mindent elhiszünk. Rich Piana-t jól lehordják minden nyilvános fórumon, mert minden félét magába szúr, míg Phil Heath egy naturál hős, aki soha, de soha életében nem használt szteroidokat. Melyikük a hitelesebb? Mindegy, inkább a mögöttes tartalom a lényeges, hogy mit üzennek a nyilatkozataikkal a fiatal, tapasztalatlan és nagyon befolyásolható srácoknak.

2_1.jpg

Vajon melyik az ártalmasabb? Az az arc, aki elmondja, hogy a cucc nélkül soha nem lesz belőled semmi és hiába eszel tejsavót raklap számra és nyomod az NO fokozót intravénásan, akkor is legfeljebb egy arányos fizikumú sportos srác leszel és nem egy Hulk. Vajon mit fog ebből az átlagpolgár levenni? Hogy ne költse feleslegesen a nehezen megkeresett pénzét drága és felesleges táplálék kiegészítőkre? Hogy ne ringassa magát tévhitekbe, sosem lesz IFBB Pro, de még csak Magyar Bajnok sem? Vagy pedig azt, hogy bármit elérhetsz, csak kokszolj bátran, látod nincs semmi következménye, legfeljebb az, hogy úgy nézel ki, mint aki örökké lenni akartál, siker, csillogás, meg amit akarsz?

heath1-908x1024.jpg

Vagy a másik, aki azt mondja, hogy vedd meg a saját márkás táplálék kiegészítőjét, utald a pénzed számolatlanul neki? Aki azt mondja, hogy használd az edzéstervét, amiben nem csak a gyakorlatokat adja meg a sorozatok és ismétlések számával, hanem még a súly nagyságát is? Persze hisz ami neki jó, az biztos mindenkinek jó lesz. Ja, hogy a többség egy ismétlést sem tud végrehajtani azzal a súllyal? Ő mit hazudik üzen neked? Baj az, hogy tévhitekbe ringatod magad? Biztos, hogy nem azért kezdesz el kokszolni majd, mert hiába követed vakon a példaképed, de sehogy nem sikerül úgy kinézned? Nem fogsz előbb utóbb kételkedni magadban, veszted el az önbizalmad, hiszen ő megmondta, hogy mit tegyél és egyél és mégsem sikerül, biztos benned van a hiba.

4.jpg

Vagy nézzük például a „Szabályzat Istenét”, aki soha nem iszik tejet és a buzi kifejezést központozás helyett használja. Bőszen állítja, hogy mindenki egy rohadt kis köcsög buzi, aki kokszol, de a két tényleg profi testépítőnk közül a nagypapa korút folyamatosan magasztalja, csak szuperlatívuszokban ír róla. Pedig hát a tényleg elismerésre méltó fizikumát biztos nem a rengeteg csirke rizsnek köszönheti. /Egyébként tényleg le a kalappal a teljesítménye előtt és ettől az írástól függetlenül, hajrá, szurkolunk neki!/ Hogy lehet pártatlanul és következetesen írni egy témáról, ami nem létezhet a bűnös vonal nélkül? Lehet-e magasztalni a sztárokat és a teljesítményüket, mikor tudjuk, hogy nem tisztán érték el? Egyáltalán számít-e, hogy hogyan érték el? Zavar az minket? Fáj az nekünk? De maradjunk következetesek, vagy mindenki buzi, vagy senki. Persze az is igaz, hogy aki csak hobbiból csinálja az más, mint akinek a megélhetése függ ettől. Tényleg más?

mopsz.jpg

Nem fogom megmondani a frankót, mert az én véleményem nem biztos, hogy megegyezik a többségével. Mindenkinek szuverén joga, hogy véleménye legyen egy témáról. Nekem is van, nektek is biztos van. Döntsétek el, hogy mi a jobb, a szemetekbe hazudni, vagy az erő sötét oldalát népszerűsíteni? Ha feltételezzük, hogy demokráciában élünk, akkor szabad vélemény nyilvánítás van, ami a vélemény nyilvánítás formájára is kiterjed. Mindaddig, amíg azzal nem ártunk valakinek!

Szavazzatok!

süti beállítások módosítása