Ugrás a tartalomhoz
jan. 14. 2015

Teremszemle: Püspökladány, Natural Gym

A kezdetek látszólag alig három hónappal ezelőttre tehetők, amikor hivatalosan is megnyitott a Natural Gym Püspökladány központjában. Azonban a történet korántsem ekkor kezdődött. Ehhez egészen 1996 –ig kell visszatekintenünk, amikor a helyi tűzoltóságnak fenntartott konditerem még egy szűkös alagsorban biztosította a dolgozóknak a fizikai erőnlét fenntartását. Láttam azt a termet, minden ott kezdődött. Régi, olajos, pontosan meg nem mondom milyen gépekkel, de nem kizárt, hogy saját szerkezetek is voltak közöttük. Persze arról a lábtolóról, - ami a terem végén volt felállítva - azóta is ódákat zengenek, és ha megkérdeztél egy oda járó ízig-vérig naturálost, hogy milyen a gépek, tuti azt válaszolta, hogy „A lábtoló kib@szott jó!”.

Aztán megnőttek az igények, megnőttek a tűzoltók és kinőtték a főhadiszálláson felszerelt alagsori edzőtermet. A költözés így kézenfekvő volt.  A gépek bővültek a hely változott, de a légkör megmaradt. Valahogy mégsem adta vissza számomra a régi hangulatot.

Ez volt az az idő, amikor sokan azt sem tudták merre vannak fejjel és hol edzenek tovább. Aztán persze ment az átkacsingatás egyik teremből a másikba. Ez idáig. Mert a költözés ismét szükségszerűvé vált, de azt senki nem gondolta volna, hogy ilyen méretű és ennyire formabontó lesz… 

fokep.png

Külsőre igen meggyőző benyomást kelt a Natural Gym. Este kívülről is elég rendesen belátni, ami igazán megnyerő, de nem biztos, hogy minden hölgy vendég álma. Talán emiatt, és persze a dekoráció miatt, ki is került három ablak méretű testépítő modell, poszter formájában, ami a kíváncsiskodókat hivatott arra sarkallni, hogy inkább bentről nézelődjenk. 

Az első alkalom bérlet váltás esetén kicsit körülményes lesz (ez korunk edzőtermeinél már megszokott) a regisztráció miatt, mert a profilkép készítéstől kezdve az email cím és egyéb adatok megadásáig eltarthat 5-10 percig. Ezután viszont minden egyes alkalommal elegendő odaadnod a kártyád, ami cserébe kapsz egy jelképes karórát, mely az öltözőszekrényed „kulcsa” lesz.

dscn3442.JPG

Ezzel el is érkeztünk az első fontos szemponthoz. Az öltöző! Összesen 80 szekrény van (nőiben és férfiban összesen), amit a megérkezéskor kapott karórával lehet nyitni-zárni. Az öltöző tiszta, kulturált és egész tágas a már megszokott új naturalos feelinggel, bőr ülőgarnitúrákkal. Természetesen két zuhanyzó is van, ami külön ajtóval elszeparált helyiségben található.

dscn3317.JPG dscn3315.JPG

Az öltözőben amúgy nincs klausztrofóbiánk és miután a cuccunkat is biztonságban letudtuk, kilépve az öltöző ajtaján megnyílik előttünk a fitness testépítés paradicsoma. 

Öltöző: 9_0_1.png

dscn3335.JPG

Rengeteg a gép, de ha 2-3 edzést letudtunk, egész otthonosan fogunk mozogni az edzőgépek kavalkádjában. A légkör kiváló a zene pedig mindenkinek szól (nem túl langyi és nem túl hard). Általában, ahogy figyeltem GYMRadio megy, de az esti órákban vagy, ha a teremvezetők edzenek, felcsendülnek a jó öreg naturálos Rammstein dallamok:

Du du hast, du hast mich!!!

Légkör és motiváció: 9_5.png

A pult mögül két mosolygós lány és egy fiatal srác szolgálja ki a vendégeket. Kaphatók táplálékkiegszítők: fehérjék, aminosavak, edzés előttik, minden, ami szem-szájnak, izmoknak ingere. Vagy akár törölköző, ha otthon felejtetted és öv a lábedzés mellé.

dscn3307.JPG

Ezen kívül személyi edzés, gyógytorna, később pedig TRX edzés is igényelhető lesz a szakmai tudás előtérbe helyezésével. Ezt annyiban alá is támasztanám hogy pl. ahogy láttam, nem afféle alibi rángatózásokkal zajlik a személyi edzős bemelegítés, hanem tervezett gimnasztikai elemek sorozatával. Persze gondolhatjuk, hogy mindenki meg tud maga is csinálni két „malomkörzést„ vagy pár törzshajlításban döntést, ám nem biztos, hogy ez elég lesz, és egy esetleges sérüléssel, amilyen gyorsan kezdtük, olyan gyorsan alá is áshatjuk a sporttal kapcsolatban dédelgetett álmainkat. Az általános bemelegítés fontosságát tehát nem lehet elégszer hangsúlyozni! Az egyik személyi edző egyébként a bevezetésben említett Natural brand alapítója, aki nem mellékesen többszörös Superbody 3. helyezett. Nincs tehát hiány bodys tapasztalatokban. Ergo, biztos lehetsz benne, hogy jó kezek közé kerülsz!

A fizetési módokat tekintve: bankkártya, szép kártya és az ún. "All You Can Move" kártyával rendelkezők is felhasználhatják itt a cafatériájukat. 

 

Recepció, kiszolgálás, szolgáltatások, termékek: 9_5.png

 

Egyedül, ami, helyi viszonylatban véve kicsit beárnyékolja a terem elérhetőségét, azok az árak. Fájdalomvigaszként viszont jó hír, hogy minden hónapban vannak nyereményjátékok, különböző ajándékokkal, mint korlátlan havi/negyedéves bérlet vagy táplálékkiegészítők. Ennek feltétele, hogy legalább egyszer egy hónapban vásárolj bankkártyáddal. Továbbá családos, diák és számos egyéb kedvezmény is igénybe vehető. Ezekről érdemes mindig érdeklődni bérletváltás előtt.

Árak: 7_5.png

Ennyit az első benyomásokról, lehetőségekről, árakról és szolgáltatásokról. Ideje edzeni is, hogy kiderítsük mit tudnak ezek a szép narancssárga bőr borítású gépek!

Az első alkalommal mell-bicepsz edzésre került sor… Írná egy átlagos hobby gyúrós, de nem, természetes láb nappal kezdtünk.  Ilyenkor tudja az ember, még ha új is a terep, hogy milyen gépek jöhetnek szóba az egyes testrészek edzésénél. De valahogy most mégis eltévedtem a teremben, ami utólag belegondolva így volt a lehető legjobb, mert ahelyett hogy a kényelmes gépeket teszteltem volna, beálltam a keret mögé és guggolással kezdtem a sort. A keret stabil, nem ingadozik, nem leng ki jobbra-balra. Magyarán pont olyan, mint amilyennek egy akár 200 kg-ot is elbíró keretnek lennie kell. 

dscn3392.JPG dscn3340.JPG

A tárcsák természetesen gumi bevonatúak, melyek között találni egy vicces darabot is. Azt az 5kg-osat, ami egy régebbi széria 20 vagy akár 30 kg-os átmérőjének felelt meg. No, de hozzá kell szokni az újításokhoz. Azt azért bevallom, hogy jól néz ki a rúdon, ugyanakkor kicsit megtévesztő is, de legalább, aki fontolgatja, hogy végre elkezd lábazni, annak sem kell „szégyenkeznie” a kisebb tárcsák miatt.

A lábtolót alábecsültem, amikor űrsiklóra kereszteltem, amit végül a combfeszítőm bánt, akár csak a combfeszítő gépen. Ezekre a gépekre jellemző, hogy marha jól szivacsozottak, így nincs a bosszantó nyomó érzés, hanem minden egyes ismétlésnél maximálisan tudsz koncentrálni az izmaidra.

A vádlit három géppel ostromoltuk: ülő, álló és egy vízszintes vádli géppel. Ha ez kevés lenne, természetesen mehet a klasszikus álló vádli is erőkeretben. 

dscn3387.JPG

"Űrsikló"

dscn3355.JPG dscn3357.JPG
Lábgépek: 9_0.png

Másnap kicsit igyekezni kellett, mert a hétvégi nyitva tartás kicsit szűkösebb és a romokból kellett összeszedni a teljes izomlázban égő lábakat. De nem volt megállás, kíváncsian vártam, hogy milyen meglepetéseket okoznak majd a hát és a tricepsz edzés közben használható gépek.

A húzódzkodást nem nagyon kell rizsázni. Két húzódzkodó van. Egy a crossfitt teremben és egy a keresztcsiga előtt, többféle fogási lehetőséggel. Aztán jött a feketeleves, hiszen nincs hátedzés gépek nélkül. A teremben két lehúzó gép található, melyek tulajdonképpen csak a fogásukban különböznek egymástól. Az egyik szűk, a másik széles fogású, széles markolattal. Így aztán tök jó, hogy nem kell külön felszerelgetni a széles és szűk lehúzó eszközöket, hanem egyik gépről a másikra átpattanva szélesíthetjük a hátizmunkat.

dscn3370.JPG dscn3396.jpg

Nyomás is az evező gépre, mert így nem leszünk deltásabbak. Itt 1-2 ismétlés után rá kellett jönnöm, hogy a kényelem nagyobb, mint a hatásfok. Sebaj, nincs még vége a sornak, van még egy melltámaszos hátgép is. Erről előzetesben annyit, hogy elég szépen keresztbe tett a genetikám, amikor ilyen hosszú karral és bicepsszel áldott meg. Amikor pedig kipróbáltam a melltámaszos hátgépet, ezt hatványozottan megéreztem. A koncentráció és hatásfok teljes volt, de a nyújtás nem ment végbe, mert a legnagyobb 8-as álláson is koppant a gép alja, mielőtt még lenyújtottam volna a hátam. A történethez viszont hozzátartozik, hogy a melltámasz kiegészült két extra furattal, ami az ilyen UFO karú embereknek,- mint én - jelent megoldást. Ha jól számolok, akkor 4x12 szérián vagyok túl, de nem vagyok kész. Persze nagy izomrész jöhet még 1-2 gyakorlat. Ilyenkor elő kell venni a jó öreg fűrészelést vagy a döntött törzsű evezést. Bennük sosem fogsz csalódni!

Hátgépek: 7_5.png


A tricepsz edzést sem nagyon részletezném, a csiga teljesen sallangmentesen fut. Ott minimum 3 gyakorlat végezhető a tricepsz 3 fejére és további számos, szabadsúlyzóval vagy akár ott a koponyatörés rúddal és a tolódzkodás is. Utóbbit gépen is végrehajthatjuk, amiről a "sittes" tolódzkodás jutott eszembe, és ha szélesebb fogást alkalmazunk, akkor a mellizmainkat is becsatlakoztathatjuk a munkába.

dscn3408.jpg

Csigák, lehúzók:

9_5.png

 

Természetesen vannak mell gépek is, amelyek hasonló mechanizmussal működnek és hasonló hatásfokkal rendelkeznek mint a hátgépek, de akik egy fekvenyomás, fekvenyomás 45°-os padon, tárogatás, áthúzás variáció után is úgy hiszik, hogy Ők majd kifognak a gépeken, azoknak hajrá, de nem fog sikerülni! Apropó van egy tárogató gép az öltöző bejárata mellett. Azt mindenképp használjátok, mert iszonyat betömöríti a már bedurrant mellizmokat! +++++

dscn3342.jpg mell.jpg


fekpad.jpg

Mellgépek: 8_5_1.png

Válledzés során is szóba jöhet pár gép. Az oldalemeléses vállgép nem csak szóba jött, hanem  ki is próbáltam és azt kell mondjam, ez nagyon el lett találva. Ezen kívül nemrég érkezett egy vállnyomó gép, amit kicsit furcsának találtam, mert a két oldalon külön mozog a szerkezet. Ez zavaró lehet, mert folyamatosan egyensúlyban kell tartani a két oldalt, viszont előnyt is kovácsolhatunk belőle, mégpedig úgy, hogy külön-külön hajtjuk végre mind két oldalon a vállból nyomást.

dscn3367.jpg vall.jpg
Vállgépek: 8_5_1.png

Talán a bicepszedzés az, amikor a legnagyobb szerep hárul a kézi súlyzókra. Erre ügyeltek is a teremvezetők.
A súlyzók 10kg-ig kilónként majd 30 kg-ig 2.5-5 kg-onként növekednek, kemény markolatúak (kivéve a csajoké), szóval egy szivacs vagy edzőkesztyű nem árt. A Scott pad teljesen jó, állítható az ülése és két szintre tudod lerakni a rudat. (Végre az én degenerált karjaimra is gondoltak) Ha pedig hirtelen mindenkire épp akkor törne rá az izolációs bicepszezés, amikor Rád, akkor sem kell aggódni: van 1 keresztcsiga, 2 páratlan csiga a crossfitt teremben és egy ráadás mellgép a keresztcsiga mellett, ami bőven használható bicepszre is.

dscn3414.jpg dscn3361.jpg

dscn3410.jpg 

Scott-pad, bicepszgép, egykezes súlyzók: 9_0_1.png


Kardió, crossfit.

Az atletikusabbak és hölgyek számára 3 futógép 1 bicikli és 2 elliptikus trainer vagy taposó nyújt lehetőséget az edzés utáni extra zsírégetésre. Masszív, kényelmes és biztonságos gépek, mert lezúgni sem tudunk róluk, ha feltűzzük megunkra az ún. "bizonsági csipeszt". A futógépek mérik a sebességet, a pulzusszámot, a megtett utat és időt, de még hegymeneti opciót is lehet választani, meg ki tudja még mit. Személy szerint nekem egy olyan opcióra lenne szükségem, ami intervall futást teszt lehetővé.(sprintek után gyalogló üzemmód, mindez két gombnyomásra, hogy ne kelljen ráfeküdni a sebességállító gombra, amikor majd kipurcanunk egy-egy sprint után). Ezek a kardió gépek természetesen "bármikor" igénybe vehetők és a bérleti díj egyben feljogosít a használatukra.

dscn3326.jpg

Crossfit. Maga az ötlet és, hogy erre is gondoltak, az mindenképp nagyon értékelendő és pozitív. Bár nekem/nekünk BB blog révén eleve elenyésző fogalmam van arról, (lásd El Risitas összefoglalóját), hogy pontosan milyen gyakorlatokat végeznek a sportág szerelmesei, de azt tudom, hogy minden eszköz adott a crossfitt edzésre, ráadásul egész tágas a hely, így alkalmas csoportos edzésekre, vagy akár gimnasztikai vagy egy-két torna elem(ek) gyakorlására. 

dscn3419.jpg

dscn3432.jpg

Kardió és funkcionális edzés: 8_5_1.png

Összefoglaló értékelés

Kondigépék: 8,0
Kardió gépek: 8,5
Szabadsúlyzós felszereltség: 9,0
Hangulat, zene: 9,5
Öltöző: 9,0
Recepció, szolgáltatások: 9,5
Higiénia: 9,5
Nyitvatartás: 8,5
Árak: 7,5
Összkép: 8,8

 

Összességében úgy gondolom, hogy aki a Natural Gym-et válassza, az nem dönt rosszul! Sőt, Püspökladány és a környék eddigi legkorszerűbb edzőterméről van szó. A látogatók teljesen vegyes eloszlásban (fiatalabbak, idősebbek, karcsúsodni, izmosodni, egyszerűbb, egészségre törekvők, plussz naturálosok) vannak jelen.

Elérhetőség: