Ugrás a tartalomhoz
jan. 29. 2015

Leplezzünk le egy mítoszt az olajos magvakról!

Ha megkérdezünk az utcán tíz embert: „Ön mit gondol, az olajos magvak hizlalnak?”, legalább kilencen azt mondanák: „Igen, hiszen tele vannak zsírral!”. Való igaz, az olajos magvak igen magas zsírtartalmúak, és rengeteg bennük az energia: átlagosan 600-650 kcal/100 gramm. Viszonyítás képen egy almában körülbelül 60 kcal van, míg egy átlagos zsemle 150 kcal. Logikus tehát a következtetés, hogy ha szeretnénk vigyázni a vonalainkra, inkább száműzzük étrendünkből az olyan csemegéket, mint a tökmag, napraforgómag, mogyoró, mandula vagy dió. Vagy talán mégsem?

magvak.jpg

Nemrég olvastam egy áttekintő tanulmányt az olajos magvakról, és az eredmény nagyon meglepett. Most szeretném Veled is megosztani a felfedezésem. Tudományos kutatások egész sora bizonyítja, hogy az olajos magvak egyáltalán nem olyan hizlalóak, mint azt az energiatartalmuk alapján gondoltuk. Sőt, akár segíthetnek is a fogyásban!

Íme, néhány bizonyíték

Egy keresztmetszeti vizsgálatban, melyben 800 spanyol lány vett részt, nem találtak összefüggést az olajos magvak fogyasztása és a testsúly között.

A legnagyobb kohorsz vizsgáltok negatív összefüggést tártak fel az olajos magvak fogyasztási gyakorisága és a nutri_nutritivevalue_index_clip_image001.gifBMI között. Pl.: Nurses’ Health Study: azok a nők, akik több olajos magvat ettek, súly vesztettek. Adventist Health Study: fordított kapcsolat az olajos mag fogyasztás és a BMI között. Physician’s Health Study: akik legalább heti kétszer ettek olajos magvat, alacsonyabb BMI-vel rendelkeztek, mint akik csak egyszer vagy kevesebbszer fogyasztották.

Seguimiento Universidad de Navarra study: ez egy epidemiológiai vizsgálat volt 8865 résztvevővel. Eszerint, akik több mint heti kétszer ettek olajos magvakat, 40%-kal alacsonyabb kockázattal rendelkeztek az elhízás kapcsán.

Egy vizsgálatban a résztvevőknek fél éven keresztül napi 30 gramm diót kellett megenniük. Fél év alatt nem változott a résztvevők testzsírszázaléka, viszont jelentősen javult a vérzsírszintjük.

Egy másik vizsgálatban a résztvevőknek fél évig napi 42-70 gramm (=262-438 kcal) mandulát kellett megenniük. A nőknél érdekes eredmények születtek: azok között a lányok között fordult elő egy kevés testsúlygyarapodás, akik a legvékonyabbak voltak, míg a legmagasabb testtömegindexű nők, nem hogy nem híztak, de még fogytak is!

Egy vizsgálatban a résztvevők 12 hétig napi 30 gramm olajos mag mixet kaptak (dió, mandula, bokor mogyoró). A BMI 0,78-cal, a haskörfogat pedig 2,1 cm-rel csökkent.

Vajon miért nem hizlalnak?

A táplálkozástudósok több lehetséges mechanizmust is feltételeznek:

a)      A magas egyszeresen telítetlen zsírsav és proteintartalom kombinációja növelheti az alapanyagcserét és a szervezet hőtermelését, így nyugalomban is több kalóriát éget a szervezeted.

b)      Növelik a jóllakottság érzését, mivel energiában gazdagok, valamint magas a fehérje- és élelmi rost tartalmuk, ezért kevesebbet eszel más ételekből.eater.png

c)      Az olajos magvak masszív szerkezete és magas rosttartalma miatt a zsírok egy része nem tud felszívódni, vagyis nem hasznosul (a széklettel távozik).

A fenti eredmények mind azt támasztják alá, hogy téves az a nézet, miszerint az olajos magvak hizlalnak. Azt javaslom tehát, bátran építsd be őket az étrendedbe. Motivációként hadd meséljek még egy kicsit ezen élelmiszerek jótékony hatásairól!

Régóta ismert, hogy a mediterrán étrend az egyik legegészségesebb táplálkozási forma. Tudományos tény, hogy a mediterrán diétát követők között sokkal kisebb a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási gyakorisága. Ezen étrendben központi helyet kapnak az olajos magvak.

Mint említettem magas energiatartalmú élelmiszerek, de az energia nagy része egyszeresen telítetlen zsírsavakból származik. A kedvező hatású zsírsavakon kívül, nagyszerű forrásai a fehérjének, élelmi rostnak, vitaminoknak (pl. E-vitamin, B6-vitamin) és ásványi anyagoknak (pl. kalcium, magnézium, kálium). Rendszeres fogyasztásuk hatására csökken az LDL- és az összkoleszterin szint. Mindezek következtében az olajos magvak igazán szívbarát élelmiszerek. Hacsak nem vagy rájuk allergiás, javaslom, hogy minél előbb vásárolj egy csomag egészséges csemegét, elsősorban sótlan változatban!

eater2.png

süti beállítások módosítása