Ugrás a tartalomhoz
feb. 02. 2015

A legizgalmasabb diéta azaz a Scarsdale diéta

Végre egy diéta, ami mögött van valami. Nem is fogom húzni a szót, lássuk a tényeket, ami szerintem még az itteni dietetikus kollégáimat is kirángatná a diplomájuk mellé szerzett apátiájukból:

Szóval az úgy volt, hogy egy Dr. Herman Tarnower nevű kardiológus, született 1910. március 18-án, New Yorkban, egészen pontosan Brooklynban. Szülei zsidó emigránsok voltak. Miután letette a kardiológus szakvizsgát, Scarsdaleben telepedett le és kezdett el dolgozni. A páciensei számára kidolgozott egy alacsony szénhidrát tartalmú diétát, amiről aztán 1979-ben kollégái és páciensei unszolására egy könyvet adott ki, ami gyakorlatilag azonnal bestseller lett.

mr.jpg

1966-ban ismerkedett meg Jean Harrisszel, aki 1923. április 27-én született, Jean Struven néven, Clevelandben, Ohio államban. Jean 1945-ben diplomázott magna cum laude közgazdaságtanból a Massachusetts állambeli Northamptonban található Smith Collegben. Ezután férjhez ment Jim Harrishez, akitől két fia született, David (1950) és Jim (1952). 1965-ben vált el férjétől, aki aztán 1977-ben halt meg.

mrs.jpg

Miután megismerkedett Herman Tarnowerrel a Madeira iskola igazgatójaként dolgozott továbbra is, így kapcsolatuk távkapcsolat maradt. Herman rengeteg ajándékkal, egzotikus utakkal halmozta el Jeant, azonban mellette rengeteg más nővel is viszonyt folytatott párhuzamosan. A hetvenes években Herman felvette Lynne Tryforost a klinikára asszisztensnek, akivel aztán viszonya lett 1979-re. Ez aztán a feltette az i-re a pontot Jeannél, aki már addig is nehezen tolerálta Herman nőügyeit. 1980 tavaszán, ahogy a szünetre készültek a diákok, tiltakozni kezdtek a tanárok és az igazgató ellen. Emiatt Jean bajba került. 1980. március 9-én este kollégái elmondása alapján depressziós, levert volt. Másnap beült az autójába egy .32 kaliberű (8mm) revolverével és elindult Hermanhoz, hogy még utoljára beszéljen vele, majd öngyilkosságot kövessen el. Mikor odaért Lynne Tryforost találta a hálószobában, fehérneműben. Vitatkozni kezdtek és közelről kétszer meglőtte Hermant, aki életét vesztette.

harris29n-3-web.jpg

1980 november 21-én kezdődött a tárgyalás, ami 14 hétig tartott, New York állam azóta is egyik leghosszabb tárgyalása volt. Végül Jeant bűnösnek találták és elítélték, hiába tiltakozott és állította, hogy csak véletlen baleset volt. 15 év börtönbüntetést kapott, ahol az elítéltek tanításával foglalkozott. 11 év után elengedték a hátralévő büntetését és 1992. december 29-én szabadult, bypass műtétjére készülve. 2012. december 23-án halt meg, fiai még mindig élnek. 1982-ben Diana Trilling könyvet írt a történetéből Mrs Harris címmel, amiből aztán 2005-ben az HBO filmet forgatott. A történet Harris és Tarnower kapcsolatát dolgozza fel, valamint a gyilkosságot és az azt követő tárgylást. De Chrirstine Lavine „Cold pizza for breakfast” című számában is felbukkan a történetük, valamint a „Halálos Nők” című TV sorozat egyik epizódja is Harrisről szólt 2013. november 4-én, Bosszú címmel.

A Scarsdale Medical Diet című könyv 9. puha fedeles kiadásában Tarnower megköszöni Harrisnek a kutaásban és a könyv írásában nyújtott segítséget, de azért két fejezettel később külön megköszöni Lynne Tryforosnak is. Ilyenek ezek a férfiak....

scarsdale-diet-book-web.jpg

A diéta? Ezek után nem sok izgalom van benne, ráadásul értelme sincs túl sok. Forrásoktól függően 700-1000 kcal napi bevitelt határoz meg, amiből 43% fehérje kell, hogy legyen, 22,5% zsír és 34,5% szénhidrát. Szinte az összes magyar női és diétás oldalon megtalálható a leírása, ami ugyanannak az angol oldalnak a fordítása, ugyanazokkal a hibákkal, ugyanazzal az étrend mintával.

scarsdale-diet-plan.jpg

A magas fehérje jó, de sportot, mozgást nem ír elő, így magában nem fogja megtartani az izomzatunkat. A szénhidrát elég alacsony a ketózis beindításához, de az össz kalória meg kevés az életben maradáshoz, ezért csak kétszer 14 napról szól az egész diéta. Ennyi idő alatt viszont nem lehet érdemben zsírt leadni, így a veszteség nagy része szénhidrát és víz, ami a diéta után jön is vissza azonnal. Tehát Mr. Tarnower a jojót találta fel, nem a Szent Grált, de azért kár, hogy egy fehérneműs asszisztens miatt be kellett adnia a kulcsot. RIP a Scarsdale diétával együtt!