Ugrás a tartalomhoz
feb. 22. 2015

A Siker-Napon még Arnold Schwarzenegger sem volt sikeres

15 perce értem haza a Siker-Napról, ami Magyarország talán első, igazán nagyszabású úgynevezett motivációs tréningje volt. Az ilyen előadások célja, hogy már valakivé lett emberek belemagyarázzák a nézők fejébe, hogy belőlük is lehet valaki, ha hiszik, ha nem. Most, hogy kijöttem talán még sosem hittem ennyire magamról, hogy soha nem lehet belőlem senki. Ha a rendezvényt dióhéjban kellene minősítenem, akkor a Tanús vicc jutna eszembe a citromról és még akkor sem voltam elég kifejező.

arnold-schwarzenegger-total-recall.jpg

Magyarország és a magyar cégvezetők még borzasztóan kevesek ehhez

A műsor cégvezetők és sportolók szentbeszédeivel kezdődött 11 órakor. A sportolók és az igazi motivációt nyújtó nagybetűs Emberek kifejezetten jó beszédeket tartottak, amik bármelyik cukiság/váó showban megállták volna a helyüket, hiszen hiteles, minden emberben egy kicsit benne élő előtörténetekkel jöttek oda és ugyan akként az emberként álltak oda, mint amikor első nap felálltak, hogy a szerencsétlen sorsukon változtassanak. Néha be-be dobtak és szó szerint feláldoztak egy-egy cégvezetőt a marketing oltárán és a problémák itt kezdődtek el Tarsoly Norberttel és Halápi Rolanddal az élen, akik a (nesze baszdmeg SEO) Coach and Horse nevű lovas-felsővezető tréningjükről beszéltek már akkora magas lóról (elmondva burkoltan hogy mennyi köcsög cégvezetőt nem hajlandóak tréningezni, mert azokkal már annyira elszaladt a ló, hogy nem lehet őket visszahozni), hogy saját maguk sem vehettek volna részt a tréningen a cégen belül felállított feltételek alapján. Itt kezdett először sikertelen lenni a Siker-Nap és kezdtük érezni, hogy az itthoni céges közélet még fényévekre van attól, hogy fel merjen lépni egy Arnold Schwarzenegger előtt a színpadra. Amerikában tökélyre fejlesztették a céges show-kat, itt nyögvenyelős botorkálás volt szinte az összes, vagy annyira hiteltelen, hogy elérhetett bármit a szerencsét fellépő, a néző mégis magabiztosabbnak érezhette magát, mint az előadó valaha. Egyedül Schoberték hagytak bennem értékelhető emlékeket, akik konkrétan megmondták, hogy a pénz az igenis boldogít és ebben rohadtul igazuk volt.

nepitelet.jpg
A népítélet

Inkább a Dáridót néznéd, pedig ez Meglepő és mulatságos

A cégvezetőket néha-néha félbeszakították a meghívott sztárvendégek: Az Animal Cannibals volt számomra a műsor fénypontja, őszinte, vicces, laza, korrekt srácok voltak, akikért kölyökkoromban nagyon oda voltam és bár most láttam élőben Őket először, nagyon jó kis műsort csináltak, abban a 2 teljes számban, amit elő tudtak adni. Ideje nem volt ugyanis senkinek, futószalagon szállították be a produkciókat, amik néha annyira kínosak voltak, hogy még az is jobb lett volna, ha reklámokat nyomnak helyettük a kivetítőn. Temetéseken hallott zenéket játszó Virtuózok Kamarazenekar, 5 percre beugró Julia Carpenter, akihez a playback-je közepén felment egy hölgy társalogni a színpadra, feltehetően azért, mert "majd mindjárt le kéne húzni", aztán a végén jött a Mikulás Andy Vajna szerepében, akinek még sikerült olyan sztoriba is belefognia, amit végül nem fejezett be. Profi meló nem mondom.

Kérem ne röhögjenek, ez most itt komoly

Az eseményt úgy hirdették, hogy Schwarzenegger előadása feliratozva lesz. A feliratozást úgy oldották meg, hogy a szerencsétlen tolmács számítógépbe pötyögte a kezével a fordítást, úgyhogy aki erre akart hagyatkozni, az nézhette, ahogy verik be a karaktereket, néha visszatörlik a bekszpésszel, vagy otthagynak egy-két elütést. Horror egy munka lehetett nem mondom, de ilyen megoldással megspékelve kibaszni (már elnézést) egy Arnold Schwarzeneggert a színpadra, hát gyerekek, ez nagyon kemény. Az egész "tolmácsgép" tesztalanya Andy úr volt és Itt már tényleg annyira szürreális volt az egész a tök hiteltelen cégvezetők után, hogy már senki nem hitte el, hogy Arnold ezen az eseményen meg fog jelenni. (A videó minőségéért bocsi).

Az egészben a legkeményebb, ahogy keresték a szakembert ehhez a megoldáshoz. Leírom még egyszer: Idejött Arnold Schwarzenegger, egy elismert sportoló, színész, politikus és ki tudja még mi és a szervezők, így keresnek egy ilyen Isten szerepléséhez tolmácsot:

eztugyetisegondoljatokkomolyan.jpg

Minden esetre innen üzennénk, hogy ha idehívjátok a jóistent, akkor tiszteljétek már meg annyival, hogy kifizettek egy normális szinkrontolmácsot 50 ezer forintért egy estére és nem az általános iskolai haverok közül próbáltok kihalászni valakit, aki CS-zett már annyit, hogy vakon gépel és van egy középfokú angolja....

Arnold jött, látott, ment

Pedig ott volt, kijött a színpadra, állt és tarolt. Volna. Én úgy mentem oda, mint egy gyerek, azt hittem, hogy ha majd megjelenik Arnold, akkor tapsvihar fogadja, mindenki feláll a székéből, emberek kezdik el kiabálni, hogy újra látnak, vagy már nem béna a lábuk, de nem így történt. Fél 8-ra annyi ütődött és szerencsétlen fellépő után már úgy le volt szedálva mindenki, hogy egy arcába pucsító meztelen Jennifer Lawrence se tudta volna visszahozni a valóságba. Az igazi szívatás az volt, hogy Schwarzenegger szóról-szóra azt a szöveget mondta el, ami a Siker-Nap oldalán található motivációs videójában volt, úgyhogy aki felkészülten érkezett annak semmi újat nem mondott az előadás, akinek meg új volt a szöveg, arra simán lehetett csúnyán nézni, hiszen úgy jött kb. oda, hogy azt sem tudta, hogy miről lesz szó.

Itt még Arnold sem volt sikeres, de a székeken legalább a magyar társadalom leképezése ült

Olyan este 7 körül néztem fel a weboldalra, kíváncsi voltam, hogy hány szabad hely van még az Arénában és ez a kiírás fogadott:

86.jpg

A 86 szabad helyhez képest ez volt a sivár valóság Arnold megjelenése előtt egy fél órával:

Hülyeséget nem akarunk mondani és ránézésre se tudunk saccolni de így is tuti, hogy legalább 1000-1500 üres hely volt a stadionban, a 86-tal ellentétben, a nézőtér meg ugyan azt a társadalmi tagolódást hozta, mint az élet. A VIP szekció és a csóró szekció tele volt, a középosztály meg valahol a Honvéd Kórház és a Tököly út között felőrlődött és nem jutott el a rendezvényre, amire egyébként már 5.000 forintért is be lehetett volna jutni. Nem volt ez korrekt azokkal szemben, akik az októberi eseményre vásároltak be drága pénzért és azokkal szemben sem, akik még 15.000-ért vették azt, amit később 5-ért is meg lehetett venni. Nyilván meg kell tölteni a csarnokot és eladni amit lehet, de ennyire amatőr és inkorrekt módon megcsinálni ezt azért nem sokat látott megoldás és jócskán szembeállítja a büszkeséget az üzleti etikával. Az is baromi szomorú, hogy a magyar tömeg olyan szinten leszarta Arnoldot, hogy az már nekem fájt. Én tényleg azt hittem, hogy tele lesz a csarnok, ováció tör majd ki és lelki ejakuláción megyünk keresztül, de sajnos nem ez lett. 2/3-ig telt stadion jött csak össze még egy ekkora névre is. Én életemben nem gondoltam volna, hogy látni fogom valaha élőben ezt a csodálatos embert és borzasztó volt megélni, hogy ennyire nem kíváncsi rá senki.

jo_hely_ja_nem.jpg

30 ezerért még látni sem lehetett, volna. Még szerencse, hogy félig üres volt az Aréna

Ami nagyon érdekes és megdöbbentő volt, hogy több öreg néni volt, mint kigyúrt állat, vagy láthatóan edzőterem-fan ember. Persze nagy kérdés, hogy mi volt a baj és a következő hetek valószínűleg ennek a boncolgatásával fognak telni a rendezők számára és bár Arnie megígérte szokás szerint, hogy visszatér, valszeg a jövőben már csak über-titokban fog Magyarországra érkezni, akkor is csak valami Andy Vajna által szervezett mikulás-ünnepségre. Remélem azért az az x millió helyreteszi majd az önértékelését, amit ezért a hakniért kapott és az 500.000 forintos fotózkodj együtt Arnolddal jegyek ára is jó helyre kerül. A nap fénypontja kb. az volt számomra, amikor a mellettem ülő a gimnáziumi évek elején járó kissrác megkérdezte, hogy "Hol lehet majd autogramot kérni?" én meg nevetve válaszoltam, hogy "500 ezer forintért fotózkodhatsz Vele, szerinted kérhetsz majd autogramot?"

Igazából bárkit hívtak volna meg, meg lehetett volna tölteni az Arénát. Arnolddal vajon miért nem lehetett?

Jah, hogy mit mondott Arnold? Szó szerint ugyan ezt, de azt legalább profin:

 

Azt szokták mondani, hogy a csúcson kell abbahagyni és ezt a műsort elnézve már késő bánat letenni a lantot. Nagyon remélem, hogy Arnold csak a hegyet tévesztette el és lesz még neki ennél feljebb, amit lássuk be, nem lesz nehéz abszolválni.

süti beállítások módosítása