Ugrás a tartalomhoz
ápr. 17. 2015

Te miért edzel?

Dühből, dacból, kényszerből, megfelelési vágyból? Vagy mert élvezed és szükséged van rá?

Mostanában megint sokat gondolkozom azon, hogy tulajdonképpen mi miatt is töltöm egy héten négy estémet teremben, miért eszem a napi 1600 kalóriás menümet, miért mondok nemet, ha a kollégáim csokival kínálnak.

tumblr_mm9zngzwll1s1tzoio1_500.jpg

Dühből talán. Vagyis inkább azért, hogy a dühömet, a stresszt levezessem. Kiengedni a gőzt, és azért is lenyomni még 2 intervallumot, vagy plusz sorozat guggolást. Az agyat csodálatosan kiüríti, amikor a tested a "túlélésre" hajt, a hülyeségek eltűnnek az ember gondolataiból.

Néha dacból. Amikor nem érzem a fejlődést, nem látom a változást, de azért sem hagyom abba. Ha nem csinálnám tovább, akkor tutira nem lenne változás, nem? Vannak hullámhegyek és -völgyek itt is, ahogy mindenben. Eszel ahogy kell, és mégis stagnálsz, edzel, csinálod, de úgy érzed nem haladsz előre. Na ilyenkor dacból, igen. Azért is.

Nem kényszerít rá senki; egyedül járok edzeni, nem kötöm magam senkihez, akkor megyek, amikor időm van rá. De megyek. Akkor is megyek, ha 3 órát aludtam előtte, és akkor is, ha dolgom van este, az edzést besuvasztom.

A megfelelési vágy egy érdekes dolog. Vagyis az, hogy kinek is akarunk megfelelni. Ha a környezetünknek, vagy egy bizonyos személynek, az kényszer. Görcsös, izzadtság szagú, és közben keresed a kiskapukat, hogy hogy lehetne megúszni, hol lehetne lecsalni, meglógni, csak mégis egy szelet süti - na jó, egy fél tepsi. És közben utálod az egészet.

Úgy hiszem nem másnak akarok megfelelni, hanem önmagamnak. Szerencsére nincs is körülöttem olyan, aki ilyesmivel nyomasztana. Nem is tudna; amikor régebben megpróbáltak rám erőltetni dolgokat, sosem működött. Ez a dolog megérett, szépen lassan, és szerintem nem hülyeség, ha azt mondom ez egy belső kényszer, vagyis inkább késztetés. Magam miatt csinálom, mert rájöttem, hogy ez nekem jó.

Több dolog miatt is. Szerintem nem kell részleteznem a mozgás és az egészséges táplálkozás testünkre gyakorolt előnyös hatásait. Vékonyabb, izmosabb, erősebb, formásabb; ezek a kulcsszavak. A másik, a mentális hatás kapcsolódik a fent említett düh és dac faktorokhoz is. Levezet, kikapcsol, feltölt, megújít.

Erősít kívül-belül. Én ezért csinálom; önmagam miatt, és mindenki másnak is ezt tanácsolom. Csináld önmagadért, legyen belső késztetés, így van értelme igazán.