Ugrás a tartalomhoz
ápr. 29. 2015

Interjú Nagy Katalinnal az ultrafutás világbajnokával

Szia Katóka!

Régen beszéltünk, még régebben találkoztunk utoljára. Az egy szomorú esemény volt, remélem nem a következő hasonlón futunk össze legközelebb. Szép kis család a miénk… Mikor utoljára találkoztunk, szerintem még álmodban sem gondoltad volna, hogy valaha órákon át fogsz futni és mindezt majd milyen sikeresen fogod művelni. Ahogy visszaemlékszem a családunkban a Papi óta nem nagyon sportolt senki kitartóan.

10003449_10205506549816925_3477176968428962473_n.jpg

Te mikor kezdted el az aktív, rendszeres sportolást?

Aktívan, napi rendszerességgel 5 éve kezdtem sportolni.

A futáson kívül más sportokkal is próbálkoztál esetleg?

Számomra mindig fontos volt a mozgás. Gyerekkoromban úsztam, aztán hobbi szinten sok mindent kipróbáltam. Gyorsan kiderült, hogy a labdajátékokhoz nincs érzékem, nagyon ügyetlen vagyok. Így a kézilabdát, röplabdát nem sokáig erőltettem. Aztán aerobikra jártam , heti egy futással és kipróbáltam a jógát is.

Miért pont az ultrafutás, miért nem maraton, vagy valamelyik hosszútáv?

5 éve futottam az első maratonomat. Utána egy hétig alig tudtam járni. :) Aztán új kihívást kerestem, szerettem volna növelni a távot. 2012-ben futottam az első 80km-t. Ott, azon a napon tudtam, hogy az ultrafutás érdekel. Talán azért mert a maraton túl gyors nekem, fájdalmas "rohanni" 3 órát és hamar végét is ér a verseny.

10678499_10204160740732539_3512928634226846768_n.jpg

Miből áll a felkészülés egy ilyen versenyre? A futáson kívül van-e valamilyen erősítés? Milyen távokkal készülsz egy 100 mérföld feletti futásra?

Pulzuskontrollal edzek. Heti 6 napot futok és két napot tornázom. Minden hétfő a pihenőnapom. Hetente kb. 100 mérföldet szoktam futni, ebből szombat-vasárnap hosszabb futás, 3-4 óra.

Egyre inkább felismerik nálunk is, hogy a mentális felkészülés legalább olyan fontos, mint a fizikai. Ez kifejezetten igaz az ilyen extra monoton, hosszú és fájdalmas sport esetében. Szoktál fejben és készülni egy-egy versenyre?

Én úgy gondolom fejben is fejlődik az ember, meg ha a mentális felkészülés nem is annyira tudatos. Emlékszem 4 evvel ezelőtt egy 50km-es versenyen elsírtam magam az erdő közepén mert olyan "egyedül" voltam. Ma mar ez egy 24 órás versenyen sem fordul elő. Ami tudatos számomra, hogy verseny előtt direkt nem foglalkozom a pályával és az indulok listájával.

Mennyire fontos nálatok a táplálkozás. Látszólag, ekkora energia felhsználás mellett bármit lehet enni. Neked hogyan néz ki szezonon kívüli étrended és változik-e ez a versenyek közeledtével?

A táplálkozásra figyelhetnek jobban is. :) Húsokat szinte egyáltalán nem fogyasztok, Nagyon ritkán szoktam halat és csirkét enni.

Ezen kívül mindent megeszek amit megkívánok. A verseny közeledtetek próbálom a cukrot picit csökkenteni, de ez legtöbbször nem szokott sikerülni. :)

Kell a különösebben foglalkoznod a súlyoddal? Ugyan a mi genetikánkkal az átlagnál lazábban lehet étkezni, de gondolom, mikor több százezer lépést kell megtenni egymás után, akkor minden deka számíthat.

Nem szoktam a súlyommal foglalkozni. Szerencsére amit a versenyen leadok 3-4 kilót az gyorsan vissza szokott jönni.

 

Mit eszel és iszol verseny közben? Mennyire tervezett ez, vagy menet közben érzed, hogy mire van szükséged?

Mindig megtervezem mit eszem és iszom verseny közben. Kimérem az arányokat és próbálom tartani. Leginkább energia géleket, energia szeleteket, banánt, elektrolyte-ot, sótablettát, magnéziumot szoktam enni. Vizet iszom, ritkán cola-t. Ezen kívül egy idő után amit megkívánok a frissítő asztalról. Ezen a 24 órás versenyen kimondottan kívántam a narancsot!

10955186_10205032555407361_8077382999373874160_n.jpg

Kívülről elég monotonnak tűnik órákon át körözni. A blogodban írtad, hogy mennyit beszélgettek közben. Nekem, sprinternek ez teljesen hihetetlen. Nem hátráltat a verseny közbeni kommunikáció? Nem zökkent ki? Nem zavarja meg a légzésedet?

Egy 24 órás versenynél csak az első 2-3 órában szoktam beszélgetni, utána szeretek elvonulni a saját világomba. Nem zavar a légzésben, hiszen nem diktálunk örült tempót. ;)

Szerinted mennyire előny, hogy az USA-ban tudsz felkészülni, jelent-e ez valamiben többet a magyar társakhoz képest?

Talán az időjárásban van előnyom. Floridában élek, így szinte egész évben gyönyörű az idő. Majdnem minden nap sut a nap, ami a kedélyállapotnak kedvez. Nyáron van két hónap ami szinte elviselhetetlen. 40 fok 90%-os páratartalom. Nekem a hideggel vannak problémáim, akar mar 10 fokban is sapkát és kesztyűt veszek.

459332_3273072919471_1192927241_o.jpg

Az ultrafutás nem egy tömegsport érthető okok miatt. Pont a kis közösség miatt viszont látszólag egy nagyon lelkes és összetartó csapat vagytok. A kiívül állók számára viszont nem egyből tűnik ki ennek a sportágnak a szépsége. Szerinted mi lehet az, ami megfoghatja az embert, mi az amivel felkeltheti az emberek érdeklődését?

Kicsit "örült" sport a mienk. Futni 24 órát egy körpályán és meg emberek elvezik is?! Én azt mondom ki kell próbálni! Meg van a szépsége. Jókát lehet meditálni futás közben és bár furcsán hangzik, de amikor a pályán vagy a 24 óra nagyon gyorsan elszáll. :) Mindig jó a hangulat egy ilyen versenyen, olyan varázslatos!

Van-e szerinted olyan, aki kifejezetten ultrafutásra termett, vagy bárki képes lehet ilyen távokat teljesíteni? Kinek ajánlanád, hogy próbálja ki?

Szerintem bárki kipróbálhatja magát, aki kedvet erez ehhez a sporthoz. Azt mondjak igazán 40 év felett érik meg az ember az ultrafutásra. En egyre több fiatalabb futóval találkozom, de láttam már 70 éves versenyzőt is.

Mi a következő célod?

A következő célom a Spartathlon Szeptemberben. A nyáron szeretnek egy-két "rövidebb" versenyen elindulni.

 

A Spartathlon után van-e még feljebb, vagy már teljesítetted, amiről egy ultrafutó álmodhat?

Még nagyon az elején járok. Van pár verseny amin a jövőben indulni szeretnék. Nagy álmom terepversenyeken elindulni. Az egy kicsit más világ, de sokkal izgalmasabb mint aszfalton futni.

894796_10200465973525668_585417751_o.jpg

Lehet-e ebben a sportban profi karriert csinálni? Vannak-e ilyen terveid?

Szerintem nehéz ebben a sportban profi karriert csinálni. Az ultrafutók nagy többsége munka mellett végzi ezt a sportot. (meg a legjobbak is) . Kívülálló számára nem olyan élvezetes egy 24 órás versenyt nézni, talán ezert is kevesebb a támogatás ebben a sportágban.

Meddig tervezed ennyire keményen folytatni, mik a terveid a jövőre?

Ilyen keményen úgy gondolom meg 2-3 évig biztos folytatom. Addig szeretnék egy pár versenyen elindulni ami tervbe van véve. Aztán jó lenne kicsit a családalapításra fókuszálni. A futás biztos megmarad az életemben, azt hogy milyen szinten majd a jövőben kiderül.

Köszönjük a válaszokat és további sok sikert kívánunk! Remélem legközelebb sikerül össze”futni”, ha erre jársz!