Ugrás a tartalomhoz
ápr. 30. 2015

Isteni finom epres-mandulás torta

Ez a recept azoknak jöhet jól, akik alacsony szénhidrátos diétán vannak, vagy esetleg hintáztatják a napi szénhidrátmennyiséget. Hála a különböző édesítőknek, pofonegyszerű olyan édességet összehozni, amiben kevés a szénhidrát. Általában ezeknek viszont nagyon magas a zsírtartalma. Nem állítom, hogy ez egy zsírszegény desszert, de ez tudatos, hiszen a kieső szénhidrátot fehérjével és egészséges zsírokkal kell pótolni.

A receptben eper szerepel, de lehet kísérletezni másféle, alacsony cukortartalmú gyümölcsökkel is, mint a málna, ribizli, áfonya.

instagramcapture_9cbd7643-5f30-4e31-b443-eb4ef8d2228d.jpg

A sütihez egy 100 grammos zacskó szeletelt mandulát használtam fel, amiből kb. 80 grammot megdaráltam, és abból sütöttem a piskótát. ha valakinek nincs kávédarálója vagy aprítója, az használjon 80 gramm darált és 20 gramm szeletelt mandulát, ami majd a sütemény tetejére kerül.

Hozzávalók:

  • 100 g szeletelt mandula, ebből 6 ek. megdarálva (kb. 80 g)
  • 4 tojás
  • fél csomag sütőpor
  • 5 ek. eritrit
  • 250 g sovány túró (krémes állagú)
  • 100 g görög joghurt
  • 200 g eper
  • 4 lap zselatin
  • vanília / vanília kivonat
  • tetszés szerinti édesítő (nálam folyékony sztívia)

A tojásokat szétválasztom, a sárgáját az eritrittel fehéredésig keverem, majd belekeverem a darált mandulát és a sütőport. A fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verek, majd óvatosan belekeverem a mandulás sárgájába. Egy kisebb méretű szilikonos tepsibe (kb. 20 cm x 20 cm) vagy kerek tortaformába terítem, megszórom a maradék szeletelt mandulával és 180 fokra előmelegített sütőben készre sütöm. Miután elkészült, hagyom kihűlni, és egy nagy kenyérvágó késsel, vagy tortafűrésszel óvatosan félbevágom. Vigyázat, elég vékony a piskóta!

A krémhez az epret összetöröm (villával, krumplinyomóval, botmixerrel), elkeverem a túróval, joghurttal, vaníliával és édesítem ízlés szerint. A zselatinlapokat előkészítem a leírás alapján, majd a túrókrémbe keverem.

A formába visszateszem a piskóta alját, rákenem a krémet, majd ráhelyezem a tetejét, és pár órára hűtőbe teszem.

Hozzávetőleges kalóriaérték

  • 1240 kcal
  • 42 g szénhidrát
  • 80 g zsír
  • 80 g fehérje

Ebből 6 kiadós vagy 4 óriási szelet süti jön ki. Igazi kora nyári desszert, amit nehéz abbahagyni.