Ugrás a tartalomhoz
júl. 06. 2015

2 napos "minimalista" edzésterv kezdőknek és időhiányban szenvedőknek!

Talán a most leírt edzéstervnél már nem is lehetne egyszerűbbet, primitívebbet és ennek ellenére hatásosabbat összeállítani. Meg lehet próbálni, de értelme nem nagyon van! A heti edzésnapok száma csupán kettő és a gyakorlatokban sem a csigás gépek dominálnak.. heh erős túlzás volt..
Miért kettő? A válasz igen egyszerű: heti 1 edzésnek nem lenne értelme, ugyanis a szuperkompenzáció "csúcsát" így rendszerint lekéssük, ergó a fejlődés elmarad, jobb esetben stagnálunk (annak meg ugye nem sok értelme)
Ebbe a két napba kell hát belezsúfolnunk  minden olyan gyakorlatot, melyekkel az egész testünket át tudjuk mozgatni... mind a két nap. A terv csak úgy kivitelezhető, hogy alapgyakorlatokkal pakoljuk tele azt a két napot és ezzel nagy vonalakban letudtuk az egész testes edzést. Egyértelmű tehát, hogy itt a koncentrált bicepsznek meg a pi....tárogató gépnek maradása nem lehet... az majd később jöhet... jóval később.
Mielőtt belekezdenék a részletes ismertetésbe nyomatékosan le kell szögeznek, hogy ezt a tervet leginkább kezdőknek, újrakezdőknek és azoknak ajánlom, akik nem nagyon tudnak az edzésre időt fordítani, ennek ellenére szeretnének edzeni. Félreértés ne essék.. nem azt mondom, hogy másoknak halálos kórt okozna (sőt rengeteg, magát pro buildernek képzelő nyeszledéknek előírnám) csupán nem valószínű, hogy a megfelelő fejlődést már biztosítani tudná. Comprende?

starting-strength.jpg

Heti 2 napos edzésterv!

Mint minden edzésterv ez is egy jól irányzott, egész testet átmozgató bemelegítéssel kell, hogy kezdődjön, illetve egy kis aktív nyújtással. Enélkül SOHA NE kezdj neki egyetlen edzésnek sem! Persze ezt már tudnod kell..
A három alapgyakorlat melyeket végezni fogsz az a: guggolás, fekvenyomás, felhúzás és ezeknek változatai.

Minden edzésnek a guggolással kell kezdődnie, ugyanis ez fogja belőled kivenni a lehető legtöbb energiát és ha ezt a végére hagyod az nem túl bölcs döntés! A legtöbb edzéstervnek ez az alapja és ez segít neked abban, hogy ne sérülj le már az első edzésen.

A következőképpen fog tehát kinézni a gyakorlatok felosztása:

1. Nap: Guggolás- Fekvenyomás (széles fogással)- Szumóelemelés
2. Nap: Guggolás- Fekvenyomás (szűk fogással)- "Hagyományos" elemelés

Nem túl bonyolult igaz? Faék egyszerűségű, mégis keményen átdolgoztatja az egész testet.
A napokat te is meghatározhatod, viszont a két edzés közé így legalább 2 pihenőnapot kell  beiktatnod, tehát ne hétfő- szerda legyen a két edzés és ne is kedd- vasárnap. A legegyszerűbb ha az első Hétfőre a második pedig csütörtökre esik.

squat1.jpg

Sorozat, ismétlésszám, terhelés?

Mivel ugye kevés  idő áll rendelkezésre, hogy kifacsarjuk testünket, ezért meg kell találnunk az arany középutat a magas ismétlésszám és az alacsony között. Ha mindkettő előnyeit valamennyire élvezni akarjuk akkor a 10-es ismétlésszámnál maradunk, ami ugye a kezdők átmozgatására és a gyakorlatok helyes kivitelezésének gyakorlására is tökéletes. Nem muszáj szegény kezdőt egy számára még új (amúgy sem egyszerű) gyakorlatnak nekiállítani 3 ismétléses szubmaximális terhelésen! Nagyobb rá az esély, hogy előbb fog padlót, minthogy megtanulhatná a gyakorlatok helyes kivitelezésének módját..

A progresszió végső soron így fog összeállni: 

Az első szettben a terhelés a végső súly 50%- a kell hogy legyen. Példa: 50 kg X 10 ismétlés
A második szett 75%- os terhelésen fut: tehát 75 kg X 10 ismétlés
A harmadik szett 100%, tehát amelyik súlyt 10X épp hogy kipréseled: 100kg X 10 ismétlés

A guggolás után a másik 2 gyakorlatnál is ugyanezt az elvet kövessük (50, 75, 100)

strength-training-bench.jpg

 

A fekvenyomásnál talán szükségeltetik még némi magyarázat a fogás szélességét illetően, ebben az esetben ugyanis a szűk fogás nem a megszokott "két hüvelykujj összeér" elvet követjük, elég ha az alkarok merőlegesek a talajra emeléskor, szélesnél pedig kissé nagyobb szélességben fogjuk a rudat (egész addig míg a szélesség nem akadályoz minket a gyakorlat végrehajtásában. Ezzel próbáljuk majd egy kicsit munkába állítani a tricepszünket is nyomások közben.
Ha minden világos akkor megfeledkeztél egy nagyon fontos tényezőről.. a pihenőidőről az egyes sorozatok között. Ugye-ugye? Ennél az edzéstervnél nem árt ha kicsit több időt hagyunk magunknak, de azért mégsem alszunk el. Legyen a pihenőd 1 max 1,5 perc.. ennyi bőven elég lesz.

Ez az edzésterv azonban a haladóbbaknak is ajánlott, mégpedig a túledzés esetén. Hogy megelőzzük a kiégést vagy a túledzést egy kis időre beiktatva ezt a "normalizáló" edzést csodákat érhetünk el túlhajszolt testünkkel. Nem árt néha visszavenni a tempóból míg saját elhatározásunkból és nem kényszerből kell tennünk takarékra magunkat!

süti beállítások módosítása