Ugrás a tartalomhoz
okt. 21. 2015

A TNT diéta

Diéta fikázó rovatunk mai darabja egy kicsit kilóg a sorból. Általában a divat diéták valami jól hangzó elmélet köré épülnek fel, 90 nap, szétválasztás, nuku szénhidrát, vagy csak egy gigacsöcsű értelemlény létezése, esetleg egy kockahasú látványedző mindenhez értése. Gyakorlatilag minden diéta működik így, vagy úgy, mert általában kizökkentenek a hétköznapi rutinból, ami a legtöbbször súlyvesztéssel jár. Az már a diéta minőségét mutatja, hogy ez zsír, víz, vagy izom, illetve, hogy a hatás meddig tartható fenn. Van azonban egy két elmélet, ami gondolkodáson alapul, esetleg még akár kutatásokat is figyelembe vesz. No persze ezek nem annyira népszerűek, mint egy csoki diéta, vagy grépfrút diéta. A TNT (Targeted Nutrition Tactics) amit magyarul hívhatnánk CTT-nek (célzott tápanyag taktika) is, egy határmezsgyén mozgó elmélet, ami tudja, hogy mitől döglik a zsírlégy, ugyanakkor tartalmaz némi körítést is a marketing megerősítésére.

 

51rgny70dul.jpg

Két szerző nevéhez kapcsolódik a kidolgozása, Jeff Volek és Adam Campbell írta meg a „The TNT Diet” című könyvet. Ebben a könyvben azt állítják, hogy ez egy forradalmian új is kirobbanó diéta, ami leolvasztja a zsírt rólad, telepakol izommal és még egészséges is leszel tőle. Ez a diéta is a szénhidrát bevitelével operál, hasonlóan az Atkins, Zóna, GI, vagy a South Beach diétához, azaz nem mindegy hogy mikor és milyen szénhidrátot fogyasztasz.

Mint a legtöbb szénhidrát megvonó diéta ez is azt mondja, hogy néhány hétben drasztikusan csökkentsd le a szénhidrát beviteled, szerencsére nem nullára, de nagyjából étkezésenként 10 grammra.

Viszont innentől kezdve pozitív fordulatot vesznek a dolgok, mivel ez a diéta alapvetően férfiaknak lett kitalálva, úgy hogy az izomtömegüket meg tudják tartani, esetleg még növelni is. Ez egy nagyon fontos fegyvertény a többi értelmetlen romboló diétával szemben. Ehhez persze támogatja erősen a sportolást a diétához. A könyv szerint egy 3 hónapos TNT diétával 5-10 kg zsírtól lehet megszabadulni és akár némi izmot is fel lehet szedni közben.

Az alapelmélet, amibe nem is lehet belekötni, hogy ha túl sok szénhidrátot viszünk be, vagy túl magas GI értékűeket, akkor abból bizony jó eséllyel zsír lesz. Főleg, hogy ezek különösen megemelik az inzulin szintet, ami aztán még inkább a zsír raktározásnak kedvez. Viszont a TNT diéta kiküszöböli ezt és kordában tartja az inzulin szintet, valamint nem enged akkora szénhidrát bevitelt, ami zsírosodáshoz vezetne.

 

a54fe04bb492cb9bec121d94fabb7e6a.jpg

 

A diéta három fázisból áll:

  • Zsírégető zóna – nagyjából 10 gramm szénhidrát étkezésenként, sovány fehérje források és egy kevés zsír.

  • Feltöltés szakasz – kb. 70 gramm szénhidrát étkezésenként, sovány fehérje források és egy kevés zsír.

  • Izomépítés szakasza – kiegyensúlyozott szénhidrát és fehérjebevitel.

 

 

TNT diéta tevek

 

 

 

 

„A” terv

„B” terv

„C” terv

„D” terv

„E” terv

Zsírégetés

7 nap

7 nap

6 nap

6 nap

5 nap

Feltöltés

0 nap

0 nap

1 nap

1 nap

2 nap

Izomépítés

Csak fehérjebevitel

Fehérje + szénhidrát

Csak fehérjebevitel

Fehérje + szénhidrát

Fehérje + szénhidrát

 

A tervek pedig a következők:

  • „A” - Akik 10 kilónál többet szeretnének fogyni.

  • „B” - Szeretnének súlyt veszíteni, de izmot építeni is mellette.

  • „C” - Lásd „B”, viszont itt van egy csalónap is beiktatva

  • „D” - Szintén egy csalónap, valamint edzés előtti és utáni szénhidrát bevitel.

  • „E” - Izomépítés a meglévő testzsír százalék megtartása mellett.

A fentiek alapján mindenki kiválaszthatja a céljának megfelelő tervet, de egyébként az „E” kategóriásokon kívül a többieknek egy néhány hetes „A” terv a javasolt kezdetnek szinte minden esetben.

Nagyon a részletekbe nem fogunk belemenni, mert akkor ki venné meg a könyvet. Egyébként is ahány ember annyi diétás terv. Ami viszont fontos, hogy a TNT egyike azon kevés diétáknak, amelyek mozgás nélkül nem lehet fenntartható testkompozíció változást létrehozni. És ez a másik fontos előnye is, hogy nem a fogyásnak ledegradált testzsírvesztés a fő cél, adott esetben még nőhet is a súlyunk a diéta alatt, célunktól függően. Tényleg azon van a hangsúly, hogy az izomtömeg nőjön és ezzel párhuzamosan a testzsír százalék csökkenjen. A több terv variáció nagyobb rugalmasságot enged meg, ráadásul így, az átalakulás sebességét is befolyásolni tudjuk kedvünk szerint. Az emberek ugyanakkor nem egyformák, ki jobban, ki kevésbé bírja a szenvedést, és a szigorú előírásokat, amelyeket egy diéta jelenthet. Nekik is nagy előny a több terv fajta, mert ha kevésbé bírjuk , akkor több csaló étkezést szúrhatunk, be, viszont ha szigorúak is tudunk lenni magunkkal, ha olyan tervet választunk, amelyben egyáltalán nincs engedmény, csaló étkezés. Azzal pedig, hogy van edzés előtti és utáni étrend is a tervek között, azzal tényleg kilóg a tömegdiéták közül. Úgy veszi figyelembe testünk alapvető igényeit, hogy azokat beépíti a diétába és nem kell külön számolgatni egy edzés utáni turmix legyűrése után.

Sokan felhozzák hátrányának, hogy az A és B tervek esetében gyakorlatilag szénhidrát bevitele nélkül kell hetekig edzeni, ami nem egy leányálom, viszont aki tényleg meg akar szabadulni a zsírtól és ezt a lehető leggyorsabban szeretné megtenni, annak sajnos nem nagyon van más választása.

Száz szónak is egy a vége, ez a diéta már tényleg közelít a tökéleteshez, nem is fogunk belekötni. Pár apróságtól eltekintve ez eddig a legéletképesebb. Nézzetek utána és próbáljátok ki, a karácsonyi zabálás előtt még pont belefér egy próba!