Ugrás a tartalomhoz
ápr. 04. 2016

Almarózsa másképpen

Az almarózsa egy nagyon finom, és mutatós, könnyen elkészíthető sütemény, és biztosan sikert arat mindenhol. Sajnos az eredeti recept leveles tésztát ír illetve jó sok cukrot, ezért én igyekeztem kitalálni egy diétásabb verziót. 

12495103_1575932909390200_745841799947146397_n.jpg

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 50 dkg teljes kiörlésű liszt
  • 40 dgk kókuszzsír
  • 3-3,5 dl langyos víz
  • 1 evőkanál ecet vagy citromlé
  • 1 kávéskanál só
  • 1 db tojás

Töltelékhez:

  • 4 db alma 
  • édesítőszer 
  • 1 citrom leve 
  • fahéj 

Elkészítés:

A lisztet átszitáljuk, deszkára vagy keverőtálba tesszük, a
közepébe lyukat mélyítünk. A kókuszzsírt megmelegítjük és beletesszük. A langyos vízben feloldjuk a sót és az ecetet, ezt is a mélyedésbe öntjük. Sima, hólyagos tésztát gyúrunk (nem 5 perc, legalább 20). Cipót formázunk belőle, és vékonyan megkenjük a tetejét olvasztott zsírral, majd letakarva pihentetjük. Az asztalt abrosszal letakarjuk, kicsit lisztezzük és a közepére helyezzük a tésztát. Az elején még nyújtófával vagy kézzel szétlapítgatjuk.

Az almákat megmossuk, félbe vágjuk és magházukat eltávolítjuk. Szeleteljük fel, vékony kb. 3 mm széles cikkekre. Egy lábasba vizet forralunk beletesszük az édesítőszert és a citrom levét, majd ha forr az almákat 2 percig forraljuk benne. Figyeljünk rá, nehogy szétfőzzük a szeleteket. Ne tovább, épp csak annyira, hogy hajlíthatóak legyenek. Papírkéztörlőre szedjük.

A tésztát 6 egyforma, 2,5 cm széles csíkra vágjuk egy derelyevágóval. Majd megszórjuk édesítőszerrel az összes csíkot, ráfektetjük az almákat egymás mellé, kissé meghintjük fahéjjal, majd feltekerjük. A végét kicsit odanyomjuk, hogy rátapadjon.

Én muffinformába tettem és 200 C fokon 20-35 percig sütjük az almarózsákat, amíg szép piros színük lesz.