Ugrás a tartalomhoz
júl. 05. 2016

Kezdő testépítők legnagyobb csapdái

Ez most egy erősen testépítő írás lesz, ezért elnézést kérek minden más tevékenységet űző sporttárstól. Az hogy milyen élmények érik az embert kezdő sportolóként, az nagyban befolyásolja a későbbi sportpályafutását. A testépítés ráadásul nem a gyors eredményeiről híres sport. A kezdők pedig mindent akarnak azonnal. Persze ezért nem lehet hibáztatni őket, magunkat. Nézzük, milyen hibába esnek bele leggyakrabban a mai fiatalok!

tumblr_memmikkujg1r2ce2yo1_500.jpg

  1. Túledzés

Mi kell a gyarapodáshoz? Edzés. Még több gyarapodáshoz? A válasz adná magát, hogy még több edzés. Ez igaz is, amíg tudod pihenéssel és étkezéssel kompenzálni a többletterhelést. Sajnos elég könnyen át lehet billenni az egyensúlyi ponton. a kezdeti hirtelen fejlődés egyszer csak megtorpan, ilyenkor a kezdők automatikusan növelni kezdik a volument és az intenzitást. Ez nagyon könnyen eljut odáig, hogy már az ő szervezetük sem képes regenerálódni két edzés között, így jön a stagnálás, majd a leépülés. A túledzést könnyű észrevenni, gyakran a tünetek szinte kiszúrják a szemünket, mégsem veszünk róla tudomást. De nem árt gyanakodni, ha rosszul alszunk, magas pulzussal ébredünk, étvágytalanok, levertek leszünk.

  1. No pain no gain

Ismerjük a bölcs mondást, ami igaz is átvitt értelemben. Azonban ez inkább arról szól, hogy meg kell küzdeni a célunkért, kemény munkával, szenvedéssel, kitartással. De messze nem arról, hogy minden alkalommal bukásig kell edzeni. Ha minden egyes edzésen, minden izomcsoportot rongyá zúzunk, akkor hamar az első pontnál lyukadunk ki. Persze ezt látjuk a „nagyok” videóin, de a szteroid használat más edzésmennyiséget enged meg. És különösen nem vonatkozik a sérülésekre. Ha fáj valami, akkor annak oka van!

8bad44e367def7b0af8d26a295e8d3c81e40e41939e73abc127f08c36301cfe7.jpg

3. Egyél tisztán

Persze, ez is nagy igazság, azonban ha egy 50 kilós kiscsávó a nagyok tuti receptjét követi, reggelire benyomja a tál zabpelyhet a 10 tojásfehérjével, tízóraira, ebédre, uzsira meg vacsira egy kis csirkét rizzsel. Edzés után egy adag tömegnövelő, és még esetleg lefekvés előtt egy turmix. Full egészséges szénhidráttal és rengeteg fehérjével, minimális zsírral. Van baj? Nincs. Ja, de mégis. Begyűrt vagy 4000 kcal-t. Igaz, hogy van 300 gramm jóságos fehérje, de aki nem kifejezetten gizda alkat, az azonnal elkezd hízni. Kell a kaja mennyiség a fejlődéshez, regenerációhoz, azonban a fehérje is hízlal a szükséges mennyiség felett. Azonban, hogy mennyi az annyi, azt senki nem fogja tudni megmondani nekünk pontosan. Rá kell jönni, azonban a kezdőknél még annyi mindenre kell figyelni, hogy a kaja mennyiséggel könnyen elcsúszhatnak.

4. A jojó fárasztó

Vannak fokozatai a türelmetlenségnek. A legrosszabb, mikor 1 hónap tömegelést, 1 hónap szálkásítással variálunk. Pont mire elkezdenénk fejlődni, rögtön visszavágjuk a kaját és elveszítjük azt a keveset is, amit felszedtünk, sőt valószínűleg még többet. A haladók, elég jó hatásfokú izommegtartás mellett tudnak lediétázni, de a kezdőknél még nem biztos, hogy menni fog, ráadásul ebben is türelmetlenek lesznek és néhány hét alatt végezni akarnak a diétával és látni az eredményt. Ami persze nem lesz. Az értelem határa valahol a „strandszezon” módszernél kezdődik. Normális diéta mellett az év nagy részében nem szedünk fel túl sok zsírt magunkra, ilyenkor egy 4-8 hetes diéta a nyár elején, majd a forma megtartása 4-8 hétig az határeset. Ez sem szerencsés a fejlődés szempontjából kezdő szinten, de legalább jót tesz az egonak, ha megkapják a kis elismerésüket, dicsérő szavakat. Igazából a türelmetleneknek az lenne a legjobb, ha legalább egy évet folyamatosan tömegelnének, vagy akár még többet. Persze nem eszetlenül, mert egy év alatt csúnyán el lehet hízni a fenti pont betartásával is. 10-15 kiló feleslegnél nagyobb túlsúly esetén igen megterhelő és nagy izomvesztéssel járó folyamat lehet a diéta. Továbbra is naturál sportolást feltételezve.

do_you_even_lift_5b5a45_4036607.jpg

5. A konditerem a mi templomunk

De hinni nem ott kell. És főleg nem a táplálékkiegészítő gyártók és forgalmazok reklámjaiból. Egyrészt a „példaképek” többnyire a genetikailag szerencsés 1%-hoz tartoznak, másrészt messze nem úgy edzenek és étkeznek, ahogy azt mutatják. A legtöbb „így edz ……” című edzéstervet, amit valamelyik profival reklámoznak, egy lelkes marketing asszisztens gyártja le (mint én itt most, hehe). Ha csak egy kamu edzéstervbe szerelmesedünk bele, akkor jó eséllyel nem jutunk előre vele. Ha mégis az igazat osztják meg velünk, akkor pedig a gyatrább genetikánk, és a naturál életvitel mellett hamar padlóra kerülhetünk.

 Igazából egyetlen egy hibát követ el mindenki, mégpedig azt hogy türelmetlen. Az összes többi már ennek a következménye. A testépítés nem a kapkodásról szól. A kitartás és a kemény munka és szigorú életvitel mellett mindenki képes alkotni a testével. Ki jobban, ki kevésbé, ebbe sajnos nincs beleszólásunk, de mindenkiben ott van a lehetőség a fejlődésre. Csodák azonban nincsenek. Főleg nem következmények nélkül!

süti beállítások módosítása