Ugrás a tartalomhoz
jan. 11. 2017

Az esti falánkság elixírje

A fogyókúra legnagyobb ellensége az éjszakai éhségérzet. Este 7 óra után a szervezet természetes módon növeli az éhségérzeted, ezért akarsz édességet, sós kaját és szénhidrátban gazdag ételeket enni, állítja az Obesity kutatása. Éh gyomorral elaludni márpedig nem lehet. Jót aludni meg pláne nem.  A megoldás az volna, ha olyan ételekkel elégítenéd ki az éjszaka előtti sóvárgásaid, amiktől nem úgy fogsz kinézni alvás után, mint egy medve. Vagy megpróbálod azt, amit én: fogsz egy éjszakai fehérjét, felkevered 2,8-as tejjel és benyomod lefekvés előtt.

late-night-eating.png

A legjobb éjszakai fehérje kétségtelenül a kazein. A kazein egy tejszármazék. A tejben 80%-ban kazein és 20% tejsavó található. Míg a tejsavó fehérje gyorsan emésztődik, addig a kazein gélszerű állapotú lesz a gyomorban és nagyjából 6-7 órán át keresztül látja el a szervezetet értékes aminósavakkal. Nem kérdés tehát, hogy éjszakai fehérjeforrásnak a kazeint kell választani, mely egyszerre veszi el az éhségérzeted és egyszerre látja el a szervezeted fehérjével.

A tej és kazein a következőket idézi elő:

  • lassú felszívódás és emésztés
  • több fehérje
  • folyamatos aminosav utánpótlás
  • katabolikus folyamatok elkerülése
  • gyorsabb regeneráció
  • éhségérzet csökkenés

Ha ezek után kazeint szeretnél és elkezdesz keresgélni, rájössz, hogy a piac kevésbé telített, mint a tejsavófehérje esetében. Vannak ú.n több komponensű kazein termékek, melyben megtalálhó a tejfehérje, a kalcium kazeinát és a micelláris kazein is. Azonban ahogy a kreatin esetében is igaz, ha az egyszerű monohidrátra pozitavan reagál a szervezeted, akkor miért fizetnél többet egy mátrix kreatinért, amiben mondjuk van etil-eszter, kreatin-glükonát vagy trikreatin-malát is.

A kezein esetében is érdemes tehát az egyszerű micelláris fehérjével kezdeni, mert akármelyik kazein mátrixot választanád a felszívódása és az íze soha nem lesz olyan, mint a tejsavójé, hatásban viszont nem biztos, hogy jobban jársz a többkomponensű kazein mátrix-al.

micellar.png

Kezdésnek érdemes tehát kipróbálni egy alap kazeint, amit most 1 kg-os kiszerelésben és jó árban vehetsz meg a GymBeam-től. Keverd be 2-3 dl tejbe és hajtsd fel lefekvés előtt. Diétázóknak természetesen ideálisabb a sovány tej vagy víz, de arra ne számítsatok, hogy a tej mellőzésével ugyan olyan finom produktumot kaptok, hiszen mégiscsak kazeinről van szó!

süti beállítások módosítása