Ugrás a tartalomhoz
feb. 11. 2014

Beszélgetés az ország legerősebb patikusával

Patikus, sportember és családapa. Dr. Gődény György, Magyarország legerősebb gyógyszerészének ideje nagy részét kiteszi a sport, az egészséges életmód, és a kitartó munka. Jelenleg a nyíregyházi Cutler Gym tulajdonosa, valamint a Marso-Nyíregyháza KK csapatának kondicionális állapotáért felel. Vele beszélgettünk...

na_1.png

Mikortól kezdett el a testépítéssel foglalkozni?

A sport és testedzés mindig az életünk része volt. Először az egyetemen találkoztam a vasakkal, de a testépítéssel komolyabban 1996-tól kezdtem el foglalkozni, amikortól már nem voltak kihagyások.

Hogy szokott felkészülni egy versenyre, van e ilyenkor speciális diétája, milyen lemondásokkal jár ez az időszak?

Legelőször is a célt kell kitűzni, hogy mit szeretnénk elérni, annak az eléréséhez milyen áldozatokra van szükség, és hogy vállaljuk e ezeket az áldozatokat, illetve ezt az egész időintervallumot. A felkészülés egy alapozási szakaszból áll, az ember megnézi a fizikumát, felismeri a hiányosságait, megnézi, min kell változtatni, és ebben az alapozási időszakban próbál javítani, felszedni egy kis tömeget, és az arányokon javítani. A vége, a verseny előtti időszak, az olyan 10-12 hét, kinek mennyi, ott már szép lassan visszavesszük a szénhidrátot, megemeljük a kardio munkát, és megváltoztatjuk az egész edzés intenzitását.

Melyik eredményére a legbüszkébb? Hisz jó pár elismerést besöpörhetett az évek során, többek közt senior magyar bajnoki címmel is büszkélkedhet.

Igen, kétszeres masters magyar bajnok vagyok. Leginkább arra vagyok a legbüszkébb, hogy is mondjam, ez önmagunknak való megfelelés elsősorban. Nem kifele, nem azért hogy felrakjuk a kupákat a polcra, az okleveleket a falra, hanem arról szól, hogy képesek vagyunk e valamit elérni, amit kitűztünk magunk elé. És mivel többször ez sikerült, ezekre a momentumokra vagyok a legbüszkébb, amikor az ember már azt mondaná, hogy na, elég, holnap már nem kelek fel, de felkelsz, és nyomod tovább, és túlhaladok azokon a célokon, amiket kitűztem magamnak. 

Milyen érzés Nyíregyháza legnépszerűbb edzőtermének, a Cutler Gym tulajdonosának lenni, mondhatni, hogy egy álom vált ezzel valóra?

Igen, mindig is szerettem, nekem korábban is volt edzőtermem vidéken. Tulajdonképpen nagyon nagy felelősség. Tehát itt emberekkel foglalkozunk. Emberek egészsége, emberek jó hangulata, és a wellness van a kezünkbe. Ehhez próbáljuk eljuttatni őket. Nagyon nagy felelősség vigyázni rájuk, mert képesek két perc alatt sérülést okozni maguknak. Abban különbözik talán az edzőterem a szakmaiságon, és az alapterület nagyságán kívül, hogy odafigyelünk a vendégekre. Tehát akit látjuk hogy kezdő, látjuk hogy hülyeséget csinál, megkérdezzük hogy elfogad e segítséget, hogy hogyan kivitelezze a gyakorlatot, és ha elfogadja, elmagyarázzuk neki, hogyan kell helyesen végrehajtani.

Korábban kosárlabda edzőként és játékvezetőként is tevékenykedett, illetve amerikai futballozik, tehát a sport nem áll messze öntől, jelenleg pedig a Marso-Nyíregyháza KK csapatának a kondicionális edzője, ön hogy ítéli meg, miben lehet fontos egy élvonalbeli sportolónak a jó kondicionális állapot?

Korábban kosárlabdában inkább utánpótlás versenyzőknek a kondíciójával foglalkoztunk, illetve próbáltunk segítséget nyújtani az utánpótlás terének a szélesítésében. Az amerikai foci az még mindig működik, úgy néz ki, hogy idén egy levezető szezont még lehúzok Miskolcon. És hogy miben fontos? A srácoknál látom, hogy alapvetően az eltökéltség megvan, ezért az erő állóképességet, dinamikát, illetve a koordinációt kell javítani náluk. Ezek ilyen apró kis dolgok, viszont egy komplex meccs, és egy egész bajnokságot tekintve számottevő lehet.

patikus1_1.png

Végezetül mit üzen a fiataloknak, illetve a sportolni vágyóknak, vagy épp azoknak, akik most adják a fejüket a testépítésre? Egy korábbi nyilatkozatában meglepően olvastam, hogy versenyeken 60-70 éves korosztály sem meglepő, tehát kijelenthető, nem kortól függ, inkább az akarattól.

Szerintem a mozgás az élet, induljunk ki ebből. Ezért javaslom mindenkinek, hogy ha egy jó minőségű, egészséges, normális életet akar élni, valamilyen mozgásformát találjon magának. Ez lehet kutyasétáltatás, ez lehet foci a haverokkal, lehet súlyzós edzés, labdajáték, teljesen mindegy, csak szeresse, és rendszeresen végezze. Ugyebár olyan tevékenységet kell választani, amit szívből szeretünk, és hiányzik, hogy ha nem megyünk le. Azt csinálja, ami motiválni fogja, hogy minden héten elmenjen, akár maga, akár a haverokkal, hogy mozogjon.

Testépítésben elért eredményei:

2009 - Magyar Bajnokság - Masters Bodybuilding - 1. helyezés
--------------------------------------------------------------------------------------
2009 - 
Őszi Kupa - Abszolut - 2. helyezés
--------------------------------------------------------------------------------------
2009 - Tisza Kupa - Felnőtt Bodybuilding - 4. helyezés

--------------------------------------------------------------------------------------
2010 - Szoboszló Kupa - Grand Prix - 3. helyezés
--------------------------------------------------------------------------------------
2010 - Magyar Bajnokság - Felnőtt Bodybuilding - 3. helyezés
--------------------------------------------------------------------------------------
2011 - Tavasz Kupa - Grand Prix - 2. helyezés
--------------------------------------------------------------------------------------
2011 - Tisza Kupa - Felnőtt Bodybuilding 4. helyezés
-------------------------------------------------------------------------------------- 
2011 - Magyar Bajnokság - Masters Bodybuilding - 1. helyezés

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Köszönjük az interjút az http://nykk.hu - nak.

süti beállítások módosítása