Ugrás a tartalomhoz
jún. 02. 2015

Így neveld a vádlidat!

Lehet hogy a cím kicsit viccesen hangzik... lehet jobb lett volna ha "brutális vádliedzés" vagy "így gyilkold le a vádlidat" címmel illetem, de ez mégis csak jobban tükrözi a cikk lényegét, merthogy szó szerint nevelni kell a vádlit.

vadli_gyilkos_30as_030.jpg

Rengeteg embernek gondja van a vádlijával, ugyanis ez az egyik legmakacsabb izomzata a testednek és igencsak genetika függő. Akinek jók az adottságai e- téren az igencsak szerencsés, mivel egy elég nagy "problémától" szabadul meg (nyilván neki meg mással vannak gondjai).. ez van. A helyzet azonban korántsem olyan baljós, mint amilyennek elsőre hangzik... baromi nehéz lesz, de nem lehetetlen.

Most mondok egy igen meglepő dolgot. 10 emberből max 1 van aki igazán hatékonyan edzi a vádliját. És ha ő pont a szerencsések közé tartozik akkor igencsak szemrevaló "jószágot" sikerült nevelnie! Az érem másik oldalán viszont ott áll a rosszabb genetikával és tudással rendelkező emberkénk akinek nem igazán sikerült eddig kézzelfogható eredményt elérnie. Igen... ez a cikk főként nektek íródott!

Anatómia

A vádli a lábszárunk hátulsó izma, melynek pontos megnevezése háromfejű lábikraizom, ezért meglepő módon 3 "részből" áll. Ennek egyik része az itt található legnagyobb izom a kétfejű lábikraizom (musculus gastrocnemius) mely a combcsont hátulsó részén ered. Ez a leginkább látványos része a vádlinak, azonban nem csak rá kell koncentrálnunk. A harmadik résztvevő a gázlóizom (musculus soleus) ami a szárkapocs hátsó fején valamint sípcsont hátulján ered. A m. gastrocnemius és a m. soleus egy közös ínban folytatódik és a sarokgumón tapad.. ez testünk legerősebb ina az Achilles ín! Ez a "trió felel azért hogy a lábfejünket előre tudjuk dönteni és ezáltal lábujjhegyre tudjunk emelkedni. A lábszár elülső részén található az ún. m. tibialis anterior, mely fő feladata a lábujjakat a sípcsonthoz közelíteni, tehát feszíteni. Ez most számunkra nem igazán lesz érdekes, bár haladóbbaknak szükséges lehet ezzel az izommal is foglalkozni.

vadli1.jpg

Az első és legfontosabb dolog amit szinte mindenki rosszul csinál

Nem arról van szó, hogy rossz gyakorlatokat csináltál, netán hogy túl kevés szériával dolgozol, nem. A leglényegesebb a technika... az ördög a kivitelezés módjában rejlik Tehát előbb a minőséget célozzuk meg és aztán a mennyiséget (és ez mindegyik gyakorlatra igaz)

Próbáld ki ezzel a módszerrel: a lábujjhegyre egyenesedés, tehát a pozitív szakasz legyen robbanékony és olyan magasra emelkedj amennyire csak tudsz.. itt időzz el 2-3 másodpercig miközben megtartod a maximális izomfeszülést. A negatív szakaszt azonban ne siesd el.. lassan ereszkedj le addig a pontig míg a sarkad épp hogy érinti a talajt, de ne pihenj meg rajta!! Folyamatos feszülést kell fenntartanod, még az ismétlések "alján" is szünetet kell tartanod (ez nagyon fontos!) itt is elég 2-3 másodpercig. Ez a leglényegesebb momentuma az edzésednek, mivel ezzel a módszerrel ki tudod iktatni azt az elasztikus energiát, melynek nagy hasznát veszed életed többi részében.. most azonban csak hátráltat. Garantálom ha így végzed a gyakorlatokat a vádlid égni fog és kegyelemért fog könyörögni (ahogy te magad is) de hát a fejlődésnek mint tudjuk ára van és ha hajlandó vagy megfizetni elnyered a jutalmad!

3 gyakorlatra lesz csupán szükséged!

Létezik még jó pár gyakorlat, de 3- nál többre nem igazán lesz szükséged (nőknek csak 2).. fölösleges időpazarlás!

Egylábas vádli állva: Számtalan variációja létezik.. csupán az erőnléted és a képzeleted szab határt a magvalósításnak. Azt hiszed könnyű... elég tökös vagy? Próbáld ki úgy hogy egy stabil tárgy (mondjuk lépcső) szélére állsz, úgy hogy a sarkad ne érjen stabil talajt a negatív szakasz alján sem.. itt ugyanis a vízszintesnél lejjebb fogsz menni, egész addig amíg testi határaid engedik. Csinálj meg így 3X20 ismétlést az előbb ismertetett módszerrel! Könnyű volt? Végy a kezedbe egykezes súlyzót vagy egy kettlebell-t... mondjuk 16 kilót. Most próbáld meg!

one-legged-db-calf2.jpg

Fölösleges szájtépés lenne  tovább menni, mivel a lényeget már így is érted (legalábbis remélem) kezdők egyszerre két lábbal indítsanak és folyamatosan jussanak el a fentebb említett variációkig. Az ismétlésszám optimális esetben maradjon 15 és 25 között.. 25-30- nál többet fölösleges csinálnod, vádlid ugyanis pont a hosszútávú terheléshez van szokva. Ha elérted a plafont emeld a tétet! Ez a gyakorlat főként a kétfejű lábikraizmot fogja megdolgoztatni.

Vádli ülve, gépen: Itt nyer értelmet a nők 2 gyakorlata.. ez a gyakorlat ugyanis nem ajánlott nekik.. esztétikai szempontból nem (persze ez céltól függ) Az ülő vádli ugyanis a gázlóizmot dolgoztatja meg leginkább, melynek fő tulajdonsága, hogy "szélesíti" a vádlit. Neki köszönhetjük főként, hogy szemből is látni lehet munkánk gyümölcsét. Hölgyeknek gondolom ennyi bőven elég magyarázatnak...

fig2-seated-calf-raise-gym.jpg

A gép pozitív tulajdonságai közé tartozik, hogy a súly csupán a combunknak feszül így nem kell fölöslegesen roskadni alatta, illetve hogy vízszint alá mehetünk a negatív szakaszban. Ennél a gyakorlatnál is érdemes megcélozni a 15- 20 közötti tartományt, de lehetőleg nagy súllyal dolgozzunk (mármint ami ennél a gyakorlatnál nagynak számít)

Szamárvádli: Arnold előszeretettel végezte ezt a gyakorlatot és annak függvényében, hogy neki mindig is meggyűlt a baja a vádlijával bátran merem ajánlani bárkinek. Nem csupán azért, mert Arnoldnak bevált, hanem azért is mert nagyszerű gyakorlat és egyedi módon dolgoztatja meg főként a kétfejű lábikraizmot. Létezik külön erre a célra kifejlesztett gép is, de ha épp nem akad bármikor megkérhetjük edzőtársunkat vagy bárkit a teremben (ennél a módszernél is ki lehet ugyebár választani a megfelelő súlyt) hogy pattanjon fel a hátunkra. Az optimális végrehajtás során a lábaink vállszélességű terpeszben vannak és addig hajolunk előre míg a hátunk párhuzamos nem lesz a talajjal.. segítőnk ezután a csípőnk környékén (mindenképp a fenék irányában)  kell hogy helyet foglaljon. A végrehajtás során kerüljük a térd behajlítását, ne rugózzunk bele a mozgásba... és lehetőleg a segítőnk se a hátunkon, ugyanis elég nagy a sérülésveszély! Ez a gyakorlat is kedveli a magas tartományt így a 20-és 30 közti ismétlésszám az optimális számunkra.

csacsivadli_02.jpg

Figyeljünk oda a lábtartásunkra!

Nem mindegy, hogy a mozgás során  sarkunk kifelé vagy befelé áll, ha ugyanis kifelé állítjuk akkor leginkább a vádlink külső részét éri terhelés, míg befelé fordított saroknál a belső rész a hangsúlyos. Párhuzam esetében nyilván egyformán oszlik meg a terhelés. Érdemes tehát kombinálni a lábtartást is, főként azoknak akik egyik oldalon kissé le vannak maradva, így fel tudják hozni a gyengébbik felet is.

image006.jpg

Egy konkrét program

A vádli egy igen strapabíró izom, sokan azt tartják, hogy nem is lehet túledzeni.. de igen sajnos lehet! Nyilván ez a szívós izom jól bírja a terhelést, mivel járás közben is folyamatosan igénybe van véve, mégsem szabad túlzásokba esnünk! Az optimális heti 3 edzés, a lényeg, hogy legalább egy nap maradjon ki minden komolyabb edzés után.

Ezt a rutint minden edzésen elsüthetjük, azonban néha szükség van a változatosságra is!

Egylábas álló vádli: 3X 15-20 vagy 25 (egyéntől függ)

Vádli ülve: 3X 15- 20 (lehetőleg 15- ről kezdjünk és előbb a súlyt tornázzuk felfelé)

Szamárvádli: 2X 25-30

Lehetőleg az edzés elején ostromoljuk a vádlinkat és a utána nyújtsunk rendesen, mivel az inak csúnyán megrövidülhetnek és ez funkcionális problémákat okozhat később.

A szétszórt sorozatokról még szót kell hogy ejtsek, merthogy a genetikailag rosszabb vádlival rendelkezők sikerrel alkalmazzák. A lényege annyi, hogy minden edzésen a gyakorlatok vagy a sorozatok szüneteiben nem állsz meg pihenni hanem lenyomsz gyorsan egy sorozatot vádlira. Ezzel a módszerrel folyamatosan sokkban tarthatjuk az izmot, aminek így nincs más választása mint fejlődéssel reagálni.

süti beállítások módosítása