Ugrás a tartalomhoz
jún. 15. 2015

A 30 napos guggolás kihívás helyett

Karácsony magasságában mi is arra buzdítottunk benneteket, hogy keressetek magatoknak kihívásokat, versenyeket, amivel egyrészt célt adhattok unalmas és szánalmas életeteknek, másrészt meg miért ne. Vagy valami ilyesmi volt. A neten időről időre felbukkannak értelmetlenebbnél értelmetlenebb kihívások, amelyeknek vagy van értelme, vagy nincs, de egy biztos, hogy még a legbénábbnak is megvan annyi haszna, hogy egy kicsit közelebb hozza egymáshoz a zemberket. És hát valljuk be ez az igazán komoly kihívás manapság. Volt már verselős, jeges víz alá állós, vagy fahéj evős is. Valamelyik nap én is belefutottam egybe, a 30 napos guggolás kihívásba. Hogy honnan ered az már a homályba vész, legalább 4-5 éve keringenek a variációi a neten. Az alap kihívás egyszerű volt, harminc napig csinálj mindennap guggolásokat, mégpedig mindig 5-tel többet mint előző nap. Így elvileg 150 guggolás lesz a feladat a hó végére. Aztán jöttek a variációk, hogy minden x-ik nap legyen pihenő, meg hogy nem nulláról indulj. Aztán meg extraként a különböző guggolás variációkat is belevették, persze mindenki szigorúan ugyanazokat képeket másolva hozzá és az eredeti cikket szó szerint átvéve. Így aztán most több tucat verzióból lehet választani. A kérdés, hogy érdemes-e?

musculation-squat-boobs.jpg

Ahhoz, hogy nagyok és erősek legyünk, edzeni kell. Annyit kell edzeni, amiből aztán a következő edzésig regenerálódni tudunk, tehát eleget kell enni és pihenni. Általában ez az utolsó két faktor a meghatározó és ehhez lehet az edzésmennyiséget beállítani. Ebből rövid úton belátható, hogy Rich Pianával ellentétben képtelenek vagyunk fejlődni a 4-8 órás mindennapos edzésektől. Rövid úton lemaradunk a regenerációval és onnantól csak idő és energia pazarlás az edzésünk. Mégis mit tehetünk, ha szeretnénk többet edzeni. Erre találták ki HFT edzésmódszereket. High Frequency Training, ahogy a művelt francia mondja. Súlyzós edzésnél általában heti 1-3 alkalommal edzünk minden izomcsoportot, tehát ami ennél több azt hívhatjuk HFT-nek.

Az alapelv a fokozatosság. Nem kell és nem is szabad mindjárt a belecsapni a lecsóba. Ha túl akarjuk élni. Tegyük fel, hogy menő street workouts-os arcok akarunk lenni, de nagy nehezen is csak tízszer tudjuk felhúzni magunkat. Legyen hát az első napi feladat 2x5 ismétlés húzódzkodás. Természetesen mindez a normál edzés mellett, tehát minden egyes nap, függetlenül attól, hogy lábnap, pihenőnap, vagy éppen hátedzés volt-e, mi húzódzkodni fogunk. Első nap 2x5-öt, másnap 1x6-ot és 1x5-öt, és így tovább, minden nap eggyel több ismétlés. Lényeg, hogy nem szabad a bukásig eljutni, tehát folyamatosan kell növelni a sorozatok számát is, például az 50 ismétléses nap az inkább legyen 6x8 és 1x2, mint 4x12 és 1x2. Eleinte nagyon lazának fog tűnni, de nem az a cél, hogy agyon edzük magunkat, hanem hogy fejlődjünk. Valamikor 50 ismétlés után érdemes lehet akár napi két alkalomra szétosztani a HFT edzést mivel elég hosszúra fog nyúlni. A fokozatosság nagyon fontos, hogy a szervezetünk hozzá tudjon szokni a terheléshez, az izmok, ízületek, szalagok meg tudjanak erősödni kellőképpen.

ronnie-coleman-squat.jpg

Milyen hosszú legyen egy HFT ciklus? 30 napnál nem érdemes rövidebbel próbálkozni, de igazi eredményt inkább hónapok, mint hetek munkájával lehet csak felmutatni. Igazából két felső korlátja van csak napok számának, mégpedig, hogy mennyi ismétlés fér bele a napi rutinunkba és hogy meddig fejlődünk tőle. Belátható, hogy a 4-5. hónaptól már komoly számú ismétlést kell elvégezni, ami mondjuk 150 felülésnél vagy fekvőtámasznál nem is annyira vészes, de ugyanennyi húzódzkodás vagy tolódzkodás már időigényes tud lenni. A másik tényező, hogy majd észre fogjuk venni, nagyjából 2 havi munka után, hogy látható változások történnek az alakunkban, amennyiben a táplálkozásunk és a pihenésünk is rendben van, izmosodni kezdünk, formálódunk jó irányban. Aztán ez a fejlődés is megáll egy idő után sajnos, nincs töretlen növekedés. Innentől már a befektetett energia nem fog megtérülni. De akár 6-8 hónap is bevállalható értelmesen és eredményesen. Ha úgy érezzük, hogy nem fér bele több ismétlés az időnkbe és mondjuk 150 ismétlésnél nem tudunk többet vállalni, ami 15x10 ismétlést takar, akkor kezdjük el a sorozatok számát csökkenteni, ugyanúgy napi egy ismétléssel, azaz legyen 1x11 – 13x10 -1x9 és így tovább. Ezzel egyrészt időt is nyerhetünk, másrészt tovább növelhetjük a terhelést.

ham2h.jpg

És hogy mindez hogy jön a 30 napos guggoláshoz? Hát úgy hogy a fentiek alapján van értelme és létjogosultsága, de:

- Egy kezdőnek nem javasolt, kell egy kis alap állóképesség és tapasztalat a gyakorlatok szabályos elvégzéséhez.

- A napi 5 ismétléses emelkedés nem tartható fenn elég hosszú ideig. Célszerű a fenti egy ismétléshez ragaszkodni.

- 30 nap alatt nem lehet megváltani a világot. Arra jó lehet, hogy egy kicsit kizökkentsen a hétköznapi rutinból, de komoly fejlődés nem várható ettől.

- A lábunk és a fenekünk általában kap egy alapterhelést a napi tevékenységünk során, így ezek az izmok kicsit nehezebben kezdenek el reagálni az extra terhelésre. Így mindenképp egy hosszabb ciklust javasolt.

- Egyébként meg buli van! Ha nincs jobb dolgod, csináld, ezerszer hasznosabb, mint unalmas cikkeket olvasgatni és lehúzó kommenteket írni!

 

süti beállítások módosítása