Ugrás a tartalomhoz
aug. 21. 2016

6 árulkodó jel, amiről felismered a szteroid használót

Manapság népbetegségnek számít, hogy aki egy kicsit is jól néz ki, arra rögtön ráaggatják a „cuccal könnyű” jelzőt. Nem mellesleg azzal sem olyan egyszerű, nélküle pedig kifejezetten nehéz marha jól kinézni. A versenyzésről már nem is beszélve. Ahhoz, hogy bárkit ezzel vádoljunk, sokkal többet kell róla tudnunk, mint azt hogy kockás a hasa. Például minimum azt, hogy hány éve edz. Ugyanakkor van pár szembetűnő jele (mellékhatása) a szteroid használatnak, ami megkülönbözteti a naturál sportolót a csalótól.

tumblr_mk17zx29331r5xcr3o1_500.jpg

  1. Nagy gyomor

A nagy gyomor effektussal főként magasabb szintű testépítő versenyeken találkozunk. Ezeken a versenyeken hatalmas elvárások vannak mind esztétikában, mind arányokban és legfőképp (sajnos) méretben. A nagynál még nagyobb izomtömeg pedig úgy érhető el, hogy a szteroid mellé növekedési hormont is szednek, ami a vázizomzatot és a csontokat erősíti meg, így azok nagyobbak erősebbek lesznek. Persze, hogy ne legyen ilyen egyszerű, a GH(növekedési hormon) túltermelés során a kifejlődő akromegália mellett cukorbetegség és magas vérnyomás is kialakul. Az akromegália esetén néhány éven belül a bal szívkamra tömege nő, növekszik a perctérfogat, vezetési zavarok, ritmuszavar alakulnak ki. Az emelkedett GH szint fokozza a kiserek falának megvastagodását is, mely tovább fokozza a magas vérnyomást. Ezzel egyidőben pedig a bélfal a gyomor és a koponya mérete is növekszik.

a-4.jpg

  1. Rendellenes arányok

Mivel a felsőtest izmait több androgén receptor (Ez a receptor blokkolja a zsírszövet lerakódást) veszi körül, mint az alsótestét, ezért a szteroid használóknál olykor megfigyelhető, hogy a lábizmok alulfejlettek, vagy zsírosabbak, mint a felsőtest izmai. Persze ezt a mellékhatást nem szabad összekeverni azokkal, akik szimplán kihagyják a lábedzést.

87f.jpg


v3qdd1.jpg

 

  1. Elnőiesedett mellbimbók (Gynecomastia)

Ez elég nagy szívás, úgy hogy már csak ennek tudatában sem nyerő kokszolni. Akkor lehet nőies mellbimbód, ha túl magas a tesztoszteron szinted. Amíg a szervezet kevés, vagy neked nem elegendő tesztoszteront termel, hiába próbálod korrigálni ezt plusz szteroidokkal vagy egyéb gyógyszerekkel, felborul az egyensúlyod, sőt a hirtelen sok tesztoszteron hatására, még több ösztrogén keletkezik, melynek mellékhatása, hogy a melled fog nőni.

11143009_740007526117416_1050712578_n.jpg

untitled-design-29-758x474.png

  1. Pattanásos, aknés bőr

A magas tesztoszteron szint megemeli a faggyúmirigy termelést. Akinek egyébként is zsírosabb a bőre vagy a serdülőkor után is hajlamos a pattanásokra, annak nagyon komolyan kell venni ezt a mellékhatást is. Súlyosabb esetekben maradandó bőrkárosodást is okozhat, mély hegekkel és forradásokkal gyógyul.

g.png

  1. Szakadások

Leggyakrabban, akkor keletkeznek szakadások a bőrön, ha egy testépítő rövid időn belül ér el nagy izomtömeg növekedést. A masszív izomnövekedés stresszben tartja a bőrt, ami nem tud olyan sebességgel nyúlni, így megszakad.

h-2.jpg

Ezzel azért vigyázzunk, mert egy kezdő testépítő egy kemény tömegelés közben, cucc nélkül is simán meg tud szakadni. Ilyenkor nem kell rögtön szteroidozással szidni, hiszen ahogyan a terhes nőknél a naturál testépítőknél is simán előfordulnak a striák.

  1. Gyors átalakulás

Hirtelen gyarapodás vagy fogyás esetén is gyanússá válhat a személy. Nem azok a gyanúsak, akik sok év edzés után úgy döntenek, hogy végre rendesen bekészülnek és végigcsinálják a diétát, hanem azok, akik nulla edzésmúlttal hónapok múlva 10-20 kg-os izomnövekedést produkálnak.

ex_bodybuilders_03.jpg

 Posztunkat a GymBeam Sporttáplálék-kiegészítőket forgalmazó webáruház támogatta

gymbeam_also_banner.jpg

süti beállítások módosítása