Ugrás a tartalomhoz
ápr. 13. 2014

Vitaminok és ásványi anyagok az izomnövekedésért

A testépítők étkezésében különösen nagy szükség van a megfelelő  tápanyagok biztosítására, ami vonatkozik a mikroelemekre és az ásványi anyagokra is. Fontos megjegyezni, hogy a táplálék kiegészítést ezen a ponton célszerű elkezdeni. Az étkezést a jó minőségű vitaminokkal, vagy multi-vitaminnal kell megalapozni, csak ezt követően gondolkodjunk egyéb termékek beszerzésén. (tömegnövelők, teljesítményfokozók stb...) Íme a 10 legfontosabb vitamin és ásványi anyag, amelyek bevitelére fokozottan ügyelni kell.

vitamin.jpg

Vas

Fontos szerepe van az oxidatív energiatermelésben, segíti a sorozatok közti regenerációt, hiszen minél több oxigén áll rendelkezésre az izomzatban annál gyorsabban fel tudnak készülni az izmok a következő kemény sorozatra!. Nőknek különösen fontos, akik a menstruációval sok vasat veszíthetnek.

B12 vitamin

Számos funkció között edzés szempontjából kiemelt a szénhidrát anyagcserében valamint az idegrendszer karbantartásában betöltött szerepe. Segíti az izom összehúzódást, koordinációt és izomnövekedést.

Foszfor

Részt vesz a nagy energiamolekulák képzésében, mint amilyen az ATP és a kreatinfoszfát. Csökkenti a vér tejsav tartalmát az edzés során, így tovább bírod a terhelést!

A-Vitamin

Fontos a fehérjeszintézis folyamatában,amely maga az izomképződés. Szerepe van a glikogén képződésben is, amely a szervezet energiaraktározási formája. alacsony zsírbevitel és nagyintenzitású edzések hatására elégtelen az A-Vitamin ellátás,így pótolni kell!!

Króm

Segíti a glükóz és a zsír anyagcserét,az inzulinnal együttműködve pedig a fehérje hasznosulását is fokozza.

Biotin

Különösen fontos szerepe van a fehérje beépítésében és az energia előállításában. A tojásfehérjében található Avidin nevű anyag viszont blokkolja ezért nem tanácsos nyersen tojást fogyasztani.

Cink

A cink a növekedés minden fázisában fontos szerepet tölt be. Testépítők szempontjából tehát különösen fontos. A nagy intenzitású edzés hatására ugyanis elégtelenné válhat a mennyisége. a diétázás pedig ronthat a helyzeten.

E-Vitamin

Erőteljes antioxidáns, amely a sejthártyát védi. Ez fontos feladat, mert az anyagcsere folyamatok tökéletes működéséhez elengedhetetlen az egészséges sejthártya. Az edzés és más stressz hatására keletkező káros szabad gyökök károsítják a sejtmembránt, így a sejt működését akadályozzák. megj/ az e- vitamint gyors növekedés hatására  vagy gyors fogyás kiváltott bőr stria tehát bőrrepedések javítása érdekében is nagy sikerekkel alkalmazzák/

Kalcium

Az egyik legfontosabb ásványi anyag magnézium mellett. A kalciumnak fontos szerepe van az izom összehúzódásban, és a csontsűrűség szempontjából is fontos. A D Vitamin segíti a Kalcium felszívódását. így érdemes együtt fogyasztani őket.

C-vitamin

Sokakat meglephet, de a C vitamin alapvető fontosságú antioxidáns. Védi az izomsejteket a káros szabad gyökök romboló hatásától és részt vesz az aminosav anyagcserében is, különösen a kollagén képzésben. A kollagén
pedig a kötőszövetek alapvető építőanyaga, amely az izmokat és csontokat összekötik. Ha a kötőszövetek nem
teljesen egészségesek, akkor könnyen sérülés lehet az edzések vége. Mivel vízben oldódik, így könnyen kiürül a One-A-Day_100tab_new_2013.png
szervezetből így folyamatos ellátásra van szükség. Naponta többször érdemes fogyasztani 500-1000 mg os mennyiségben.

A fentiekben leírt vitaminokat, egy sportoló / testépítő, a megfelelő mennyiségben és arányban, napi egyetlen tablettával is tudja pótolni, multivitamin formájában, melyek közül, most az alábbit tudjuk figyelmetekbe ajánlani a legjobb ár/érték tekintetében: ONE-A-DAY - 100 TABLETTA.

süti beállítások módosítása