Ugrás a tartalomhoz
júl. 31. 2014

Soha senkinek nem állt még ilyen jól sztóma

Szigorú, már-már kínzó, hatalmas önfegyelemmel járó vízhajtó, zsírégető diéták és emberfeletti edzések. Pár ismérve a testépítők utolsó heteinek a felkészülés idejében, amikor a színpadi megjelenésben már minden gramm zsír és víz egy helyet jelenthet. Mindezeket Blake Beckford is átélte, ám mielőtt formáját a zsűri előtt megmérethette volna, egy súlyos betegség beárnyékolta életét, ami a visszavonulását jelentette, de nem véglegesen…

Home-Banner-New.jpg

Rosszabb pillanatban nem is érhette volna a bénító bélbetegség Blake Beckford-ot, aki éppen egy testépítő versenyre készült. Blake-nél ugyanis 33 éves korában súlyos bélfertőzést diagnosztizáltak, amelynek következtében az orvosok eltávolították az egész vastagbelét. Korábban próbálkoztak gyógyszeres kezeléssel, amely nem hozott eredmény, sőt ekkora már a kiszáradás közelébe került a fiatal testépítő, és az addig kemény munka és diéta által megszerezett izomtömeg is elvészni látszott. Végül a sikeres műtétet követően, Blake kapott egy sztómát (a sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet a szervezetből távozni tud, és egy cserélhető zsákba jut.), majd az orvosok figyelmeztetésinek ellenére újra súlyzót ragadott. Fontos tudni, hogy a sztómát viselő emberek sport tevékenységei igen korlátozottak, mivel az erős fizikai behatásokat okozó sportok, így például boksz, szertorna, birkózás, erőemelés, testépítés komoly nyomást helyeznek a hasfalra, ami sérvet vagy egyéb komoly komplikációt okozhat. Blake azonban pont az ellenkezőjét gondolta: az erős hasfal szükséges ahhoz, hogy a sztóma hordása ne jelentsen kényelmetlenséget, hanem magabiztosan tudja vieslni. Blake mára több fitness magazin címlapján is helyet kapott és személyi edzőként is tevékenykedik. De mi a véleménye a hasonló betegséggel küzdő és a mindennapi tevékenységekben korlátozó „táskáról”?  

„Furcsa volt és a korházból kijövet azonnal el akartam rejteni a világ elől, de idővel rájöttem, hogy a sztóma semmiben nem korlátozhat és ezt meg is akartam mutatni az embereknek”

– mondta Blake az operáció után 6 hónappal. 

bag-493752.jpg

süti beállítások módosítása