Ugrás a tartalomhoz
feb. 05. 2015

Erősek a testépítők vagy csak lufik?

Nemrégiben az egyik csodálatos diétámhoz jött egy komment, hogy agyatlan lufi vagyok, mert mi body-sok csak felfújt puhányok vagyunk. Az egész csak átverés, mert erő meg sehol. Meg egyébként az egész banda puhány, és akkor már a poweresekről ne is beszéljünk, mert az a megtévesztés csúcsa. Rendszeresen felbukkan ez a téma a különböző fórumokon és talán így is marad, amíg a világ világ. Főleg, ha jön valami Burszki Mónika és tudományos megalapozottsággal kezdi ontani magából a tudatlanságot. Menjünk hát sorban és nézzük meg a tényeket, aztán mindenki gondolhatja tovább magában azt, amit akar:

1. A legkevésbé sem érdekes, hogy én lufi vagyok-e vagy sem, de a 193 centimhez 93 kiló tartozik és a karom is alulról veri a 38-at. Nem azért, mert így szeretnék kinézni, de rossz sorban álltam mikor a genetikát osztották, meg a rengeteg futás sem tett jót. Ennyi.

en.JPG

2. A felfújás dolog azért nem annyira hülyeség, mint amennyire nekünk hangzik, bár inkább az angolszász „pumped” kifejezést kellett volna magyarítani felpumpáltra. Végül is ez a testépítés alapja, az már más kérdés, hogy normális esetben nem levegő van bennünk, mint ahogyan azt néhány Burszki Mónika kvalitású szakember gondolja, és általában még csak nem is synthol, hanem saját vérünk, szénhidráttal és vízzel kiegészítve. Tehát ez a pumpálás dolog nem annyira ördögtől való és csakugyan, ha abbahagyjuk az edzést egy időre, akkor csökken a „pumpálhatóságunk”.

3. Viszont bárki, bármit mond, azért az erő és az izomtömeg között van összefüggés. Nem a hatalmas izmoktól leszünk erősek. Viszonylag vékony emberek is képesek irtózatos súlyokat megmozgatni. Ha elkezd az ember valamilyen sporttevékenységet végezni, akkor az első időszakban az idegrendszere kezd alkalmazkodni az új terhelés miatt. Az első pár edzésen az újoncok simán meg tudják duplázni a használt súlyt, de ez nem azért van mert napok alatt megizmosodnának, hanem egyszerűen csak a testük megtanulja a mozgásformát, mikor melyik izmot kell aktiválnia, elkezdenek belépni a segédizmok. Egyre ügyesebbek leszünk. Szintén az idegrendszer szabja meg, hogy ki mennyi izomsejtet képes munkába állítani egy adott feladat elvégzéséhez. Egy átlag embernél ez hihetetlenül alacsony szám is lehet, akár csak a felét, harmadát képes mozgósítani, míg egy több éves múlttal és jó genetikai háttérrel rendelkező profi, akár a 90%-át is. Tehát egy darabig anélkül tudunk fejlődni, hogy egy gramm izmot felszednénk. Természetesen ha megfelelően táplálkozunk, akkor elkezdünk izmosodni, de az egy sokkal lassabb folyamat, mint az idegrendszer fejlődése. Aztán eljön egy pont, ahonnan már nem lehet tanulva tovább fejlődni érdemben. Ilyenkor kell a mozgatható izom mennyiségét is növelni, nem csak az arányát. Ezért kell az erőemelőknek is testépítő gyakorlatokat végezni, 5 ismétlés feletti tartományba merészkedni (ahogy ők hívják, kardiózni). Fel kell gyorsítaniuk az izomfejlődést is, csak így tudnak tovább fejlődni. Ha megnézzük Dan Green-t, akkor látszik, hogy mire próbálok rávilágítani.

dan_green.jpg

4. Más a helyzet a testépítésben, mert ott nem az erő növelése a fő cél, hanem a minél nagyobb izomtömeg felépítése. Ehhez az izomrostok megfelelő stimulációja kell, ami nem feltétlenül jelenti nagy súlyok rángatását. Az igazán nagyok között is van olyan, aki 15 kilós egykezessel bicepszezik és rendre ott van a toppon a profik között. Elméletileg hurka kis súlyokkal is lehet nagyra nőni.

5. Azonban nem szoktak. A folyamatos fejlődéshez kell, hogy időnként egy-egy komolyabb súlynak is nekifeszüljenek és a motivációs videókban ez látszik is. A többség már találkozott Ronnie Colemann hihetetlen guggolásával, felhúzásával a Youtube-on, nem beszélve az egykezes súlyzóval végzett fekvenyomásairól. De ott van Jay Cuttler, aki 250 kilóval tudott fekvenyomni, 320-szal guggolni, és 310-zel felhúzni. Ha már megvan a genetikai háttér, akkor nehéz úgy megizmosodni, hogy ne legyünk erősebbek is.

jay_quad_quiz_1_3_jpg.png

6. De mi az, hogy erős? Kisfiam nagy erőlködéssel emelte fel a földről valamelyik este a 20 kilós rudat. Apa 200 kilóval húzott fel aznap, de pont akkortájt láttam egy videót, ahol Mikhail Koklyaev 417,5 kilót emel fel kisebb erőlködéssel, mint én a 200-at. Most akkor ki az erős? Voltak kollégáim, akik soha életükben nem gyúrtak, nem sportoltak, de könnyedén felkapta a 159-es csövet a maga 120 kilójával, vállra vette és elvitte bárhová egyedül. Ő erős? A takarítónéni itt nálunk képes órákon keresztül suvickolni az ablakot. Próbáljátok ki, leszakad az ember karja tőle, kitörnek az ujjaink és megsemmisül az alkarunk negyed óra után. Akkor ő az erős? Az erő egy relatív fogalom. Mindenkinek a saját munkájához,céljához, tevékenységéhez kell elég erősnek lennie. Aki kitartóan súlyzózik, az erős. Ha nem is feltétlenül fizikálisan, de mentálisan biztos, mert megvan a lelkiereje, ahhoz, hogy lejárjon a terembe és ott kínozza magát.

mikhail-koklyaev-362-5kg-x9-deadlift.jpg

7. Funkcionális erő. Így hívják. Ha ezt elfogadjuk, akkor az erős emberek (strongmen) az igazi befutók, mert ők azok akiknek a felkészültségük a legszéleskörűbb. A cipeléstől, emelésen át a hajításig szinte minden mozdulat megtalálható náluk. De az ablak suvickolásban ők is elbuknának.

8. Ez az erő kérdése annyira értelmetlen, hogy nem is értem miért fárasztom itt magam, ahelyett hogy mennék ablakot suvickolni.

n-washing-window-570.jpg

süti beállítások módosítása