Ugrás a tartalomhoz
már. 20. 2015

Életmódváltás párban: dupla gond vagy csak kifogás?

"Az én párom nem fogyózik és nem sportoló! Most akkor még duplán is főzzek!?"

Sokszor ez a kifogás, ha az életmódváltás elkezdése kerül szóba, legyen az táplálkozás vagy mozgás. Először is, elég baj az, ha nem sportol. Másrészt körülöttem rengeteg embertől hallom azt, hogy nincs ideje felállni az asztaltól, hogy egyen, vagy épp ellenkezőleg; az őrületes napi ide-oda futkosásban nincs fél órája egy rendes ebédre. Az meg hogy munka után vagy előtt eddzen egy órát, hát ugyan már, mit képzelek én, neki arra meg főleg nincs ideje. Ők most talán lapozhatnak is, bár inkább ne, hátha meglesz az a fény az alagút végén! :) Akiknek viszont mocorog már az elképzelés, látva a jobbnál-jobb "gyúrós" kajákat, hogy ez az egészséges táplálkozás nem is olyan földöntúli dolog, esetleg mozgással is szeretnének kísérletezni, azoknak helló! :) Ha pedig már benne vagy a sűrűjében akkor csak olvass és mosolyogj! :)

Az örök kedvenc dilemmám: diéta vs. étrend. Ha valaki kimondja azt a szót, hogy diétázik, az emberek fejében rögtön egy fejes salátát majszoló beesett szemű lény jelenik meg, esetleg egy kondér káposztaleves. Holott az angol 'diet' szó jelentése étrend, ami nem jelent mást, minthogy valaki egy adott módon táplálkozik. Mondjuk naponta 5x. Hogy kerüli az agyonfeldolgozott/ előkészített ételeket. Ráadásul mindezt elvetemült módon hosszú távon műveli, ellentétben a fejekben létező diétával, ami a lehető legrövidebb, viszont annál hatékonyabb kell legyen. Tehát. Ha te nem FOGYÓZNI kezdesz, hanem kijelölsz magadnak egy olyan étrendet, ami a megfelelő tápanyagokkal látja el a tested, akkor a párod miért ne tehetné ugyanezt?!

"Hát mert az ilyen 'diétás' kaják nem túl izgalmasak." Már miért ne lehetnének?! Lásd a lenti képet, 100%-ban egészséges, változatos, ízletes ételekkel.

cymera_20150320_150646.jpg

Tény, hogy a környezetünk nem megértése/ellenállása/elutasítása nagyon megnehezítheti egy ilyen projekt kivitelezését, de az ő ellenállásuk ne legyen a te kifogásod!

A kulcsszó nem feltétlenül a "gyúrós" (az olyan ijesztő, hú!), hanem inkább az egészséges. Előbbi nem igazán létezik az utóbbi nélkül, fordítva persze lehet. Annak nyilván semmi értelme, hogy ha nem edzel semmit, akkor is pakold a fehérjét a reggeli zabkásádba, nem attól leszel izmos, vagy sportos. De a zabkása pl. önmagában is egészséges, mivel sok rostot és lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz, nem ugrasztja a vércukrodat az egekbe kora reggel, hogy aztán fél óra múlva már ebédelni legyen kedved. Egy egész lovat.

A másik kulcsszó a tudatosság. Akár edzel, akár csak egészségesebben akarod táplálni a tested, nem árt, ha tudod, mit miért csinálsz, minek milyen hatása van a szervezetedre. Ez sem ördöngösség, ennek a neten kismillió szakirodalma van (sajnos mondjuk elég sok rossz is, úgyhogy érdemes a dolgokat több helyről körbejárni).

Attól még, hogy ok, nem sportolsz, nem feltétlen kell mekis kajára kárhoztatni a szervezeted, azaz semmi bajod nem lesz attól (és a párodnak sem szerintem), ha nem sültkrumplit eszel a hús mellé, hanem mondjuk párolt zöldséget, bulgurt, vagy hajdinát (lásd a fenti kép). És hidd el, a párod is ugyanúgy jól fog lakni ezekkel, ha a testalkatának megfelelő mennyiséget kapja belőle. Van még egy jó hírem. A desszertekről és az édességekről sem kell lemondanod, hiszen szinte minden elkészíthető egészséges, light verzióban. Ha nem vagy a konyhában kísérletező típus, elég csak a netet böngészned.

cymera_20150320_152907.jpg

+1, de lehet ezzel kellett volna kezdenem:

Kezdj el mozogni valamit. Bármit. Ha ülsz egész nap, a tested iszonyat hálás lesz érte, hogy a napi görnyedés után kap egy átmozgatást. Ha talpalós melód van, ez akkor is igaz, hiszen bár fizikailag elfáradhatsz egy-egy nap végére, az teljesen más, mint egy kellemes edzés végén érzett fáradtság, miután alaposan megkeringetted a véredet. Találj olyan sportot, ami érdekel, amit szívesen csinálnál. Ha ugrálnál, menj aerobikra, vagy zumbázz. Ha lenyugodnál, mert egész nap pörögsz, akkor próbáld ki a pilatest vagy a jógát. Ha a nap végére lezúzzák az agyad, menj el spinningre, és hajtsd meg a tested is. Annyi lehetőség van még, mindet azért nem sorolom fel...

Ha elég lelkes és kitartó vagy, a párod is érezni fogja a késztetést. Ha nem, akkor számodra (szó szerint) ő a nagy Ő. ;)

süti beállítások módosítása