Ugrás a tartalomhoz
okt. 24. 2015

5 táplálékkiegészítő a teljesítményed növeléséért

Szögezzük le már az elején: a teljesítménynövelő táplálékkiegészítők nem fognak hirtelen szuperhőssé változtatni! Az eredményekért keményen meg kell dolgozni, időt és energiát kell befektetni, sajnos ezt senki nem úszhatja meg. Ezek csupán segítenek egy kis lökést adni, hogy egy kicsit jobb lehess, hogy keményebben tudj dolgozni és könnyebben regenerálódni. 

supplements_mass.jpg

  1. Kreatin
    A kreatin- foszfát egy gyorsan mobilizálható energiatartalék a vázizmokban. Leginkább a nagy erőt és intenzitást igénylő, rövid ideig tartó megterheléseknél van fontos szerepe, például különböző sprint számokban, súlyemelésben. Azonban állóképességi sportokban nem előnyös az alkalmazása. A kreatin pótlása bizonyítottan javítja az izomsejtek anyagcseréjét és fokozza fehérjeszintézist, amely erő- és izomtömegnövekedést is eredményez. 

  2. Glutamin

    A glutamin a legelterjedtebb szabad aminosav a testben, májunk és izmaink képesek az előállítására, ám bizonyos körülmények között a természetes szintézis nem képes pótolni a szervezet igényeit, például komoly fertőzések és a testet ért nagy sérülések esetén. A glutamin nemcsak az immunrendszer, hanem az emésztőszervrenszer egészségében is fontos szerepet játszik. Emellett segít a regenerációban, az izomkatabolizmus megakadályozásában. Fehérje építőköveként számos biokémiai folyamat fontos részvevője.  

  3. BCAA
    BCAA, avagy Branched-chain amino acids, vagyis elágazó láncú aminosavak: valin, leucin és izoleucin. Fontos szerepük van az izmok proteinszintézisében, segít az izomnövekedésben, a vércukorszint szabályozásában és megakadályozza a katabolizmust. A fáradságérzet kitolásában is szerepe lehet.

  4. Koffein
    A koffein a világon legszélesebb körben használt stimuláns, milliók fogyasztják naponta kávé és tea formájában egy- egy energialöketért vagy a fáradtság ellen. Fokozza a teljesítményt, növeli a kifejthető erőt és a hasznosítható energia mennyiségét. Stimuláló hatása növeli az összpontosítást, a koncentrációt, és az energiaszintet. Emellett csökkenti az étvágyat és segíti a zsírok energiaként való felhasználását, így a súlycsökkentésben is szerepe lehet.

  5. Fehérje
    A testépítő magazinok ajánlása szerint egy testépítéssel foglalkozó egészséges felnőtt férfinak 2-3 gramm fehérjére van szüksége testsúlykilogrammonként naponta. Ez egy 90 kg-os egyén esetében 180-270 grammot jelent. 100g csirkemellfilé nagyjából 25g fehérjét tartalmaz, így ennek a 90kg-os egyénnek kb. 1kg csirkét kellene megennie naponta, ami nem biztos, hogy kivitelezhető. Ebben az esetben érdemes lehet fehérjekészítményekkel kiegészíteni az étkezést. Hogy melyik a legjobb fehérjeforrás, az nagyon sok dologtól függ, ezért ha nem tudjuk hol induljunk el, melyik fehérjét válasszuk, érdemes szakember véleményét kikérni. 


süti beállítások módosítása